Stimulans: candle.nu, twintigers, Reformatiebijbel

Heleen Sytsma-van Loo | 23 januari 2016
  • Stimulans

Er wordt zo verschrikkelijk veel gepubliceerd op papier en online dat het onmogelijk is om alles bij te houden, zelfs op een betrekkelijk klein deelgebied als geloofs- en gemeenteopbouw. De rubriek Stimulans pikt daarom twee keer per maand een aantal krenten uit de pap – aanraders en wegwijzers voor geïnteresseerde lezers. In deze aflevering onder meer de digitale kiosk candle.nu, twintigers en de Reformatiebijbel.

Digitale kiosk

020224 Stimulans foto 1Sinds begin dit jaar is er www.candle.nu, een soort digitale kiosk en de christelijke variant op het populaire Blendle. Uit maar liefst 25 christelijke bladen, waaronder De Nieuwe Koers, Jente en Visie, worden artikelen in hun geheel op de website van Candle gepubliceerd, zo’n zeventig per maand. Candle gaat je geld kosten – een bescheiden bedrag van € 2,95 per maand – maar tot 1 maart mag je er gratis mee kennismaken.

Recente artikelen op het moment van schrijven zijn een groot artikel uit Visie (‘Hoe een familie Rotterdam mooier maakt’), een bijdrage uit Laetare (tijdschrift voor liturgie), en een artikel uit het wetenschappelijke tijdschrift Radix met de intrigerende titel ‘Het naaktstrand, dat zijn wij’. Sindsdien zijn er alweer tien tot twintig nieuwe artikelen op de website geplaatst. Candle is zeker de moeite waard om regelmatig te raadplegen.


Twintigers

Over twintigers in de kerk wordt weleens zorgelijk gedaan, maar tegelijk kunnen ze enorm inspireren met hun jeugdige enthousiasme en hun nog niet helemaal ingekaderde manier van denken en spreken over het geloof. Kortom, ze staan er heel anders in dan 40-plussers.

PKN-predikant Arjan Berensen (33) is zelf die leeftijdscategorie nog maar net ontgroeid en stelde op zijn website een lijstje samen met toerustingsmateriaal speciaal voor twintigers, ‘materiaal om meer te leren over God, geloof en kerk’. Misschien een wat willekeurige lijst en lang niet volledig, maar als je als ambtsdrager of jeugdwerker met twintigers in gesprek bent, kun je er allicht iets vinden dat de moeite waard is.

Er is een behoorlijk niveauverschil tussen de verschillende boeken, geeft Berensen zelf ook al aan. Dat biedt de mogelijkheid om het (dag)boek dat je kiest of aanraadt af te stemmen op de twintiger met wie je contact hebt. Uiteindelijk is jongerenwerk altijd maatwerk. De blog is te vinden op www.berensen.nl/twintigers.


Reformatiebijbel

020224 Stimulans foto 3Het feit dat Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg spijkerde, wordt gezien als het omslagpunt in de kerkgeschiedenis dat leidde tot het protestantisme in Europa. Stichting Refo 500 is al jaren bezig met warmlopen voor het jubileumjaar 2017, door middel van het organiseren van allerlei symposia, tentoonstellingen en bijzondere uitgaven.

In februari van dit jaar verschijnt in het kader van 500 jaar Reformatie de Reformatiebijbel. Het is een complete Bijbel in de herziene Statenvertaling, aangevuld met allerlei extra’s: ongeveer twintig kernthema’s over Reformatie en Bijbelgebruik, bijdragen van meer dan tien Nederlandse Reformatiekenners, ruim vijftig overdenkingen bij de verschillende Bijbelboeken van bekende en minder bekende reformatoren, voor een groot deel vertaald uit het Latijn, Duits of Frans en niet eerder in het Nederlands verschenen. Verder een overzicht van de ontwikkeling van de Bijbelvertaling ten tijde van de Reformatie en extra kaartjes bij de Bijbeltekst, onder andere een kaart hoe de Bijbel in de volkstaal zich verspreidde over de landen van Europa.

De Reformatiebijbel is de komende week nog met 7 euro korting bij voorinschrijving te bestellen via de website van uitgever Jongbloed: www.royaljongbloed.nl/reformatiebijbel.


Twijfel en ongeloof

Hoe sta je in een seculariserende tijd tegenover scepsis en ongeloof en hoe ga je er het gesprek over aan? Hoeveel ruimte laat je in je eigen geloof over voor het niet (zeker) weten? De Tsjechische theoloog en priester Tomáš Halík schreef er in 2011 Geduld met God over, dat in de Nederlandse vertaling (Boekencentrum, 2015) in betrekkelijk korte tijd vier herdrukken beleefde. De ondertitel noemt twijfel de brug tussen geloven en niet-geloven.

020224 Stimulans foto 4-1De openingszin van het boek typeert meteen heel kernachtig Halíks houding tegenover twijfel en scepsis: ‘Op veel punten ben ik het met atheïsten eens, vaak op bijna ieder punt – behalve in hun geloof dat God niet bestaat.’

Halík wil voorkomen dat we met te snelle uitspraken over Gods bestaan en zijn betrokkenheid op de wereld vragen van sceptici en zoekers én die van onszelf wegdrukken en dus eigenlijk niet beantwoorden. Hij gebruikt in zijn boek de persoon van Zacheüs, die van een afstandje – vanuit de boom – naar Jezus keek om te zien of Hij misschien het antwoord was op zijn vragen. Zacheüs staat als het ware op die brug tussen geloof en ongeloof.

Raak je dan niet zomaar de weg kwijt als je zo veel ruimte geeft aan je twijfels? Juist niet. Dr. Wim Dekker zegt over Geduld met God: ‘Je kunt alles wat je verbijstert naar je toehalen zonder dat je omkomt in het moeras’, en even later: ‘Overal waar je op de bodem terechtkomt, kun je dit boek gaan zitten lezen.’


Haastige spoed in 2016

De middagpauzediensten in Assen worden gehouden in de christelijk-gereformeerde Bethelkerk. (beeld A.E. van Kooten/Wikimedia)

De middagpauzediensten in Assen worden gehouden in de christelijk-gereformeerde Bethelkerk. (beeld A.E. van Kooten/Wikimedia)

Door de gladheid begin deze maand in het Noorden was er maar een handjevol mensen aanwezig in de middagpauzedienst in Assen. De middagpauzediensten zijn een initiatief van de GKv’s van Peelo, Assen-West, en Assen-Zuid, de CGK, de PKN en de NGK. Ds. Ernst Leeftink liet zich door de geringe opkomst niet ontmoedigen en hield zijn overdenking over Openbaring 22:7, 12 en 20, waar Jezus tot drie keer toe zegt: ‘Ik kom spoedig.’ Tot drie keer toe wil zeggen: het staat als een paal boven water dat Jezus spoedig terugkomt.

In het jaar 2016 zijn we 2016 jaar verwijderd van de geboorte van de Heer, zijn eerste komst naar deze wereld. Maar je zou dat ook kunnen omkeren: weer een jaar dichter bij zijn tweede komst (alleen kunnen we er dan geen jaartal op plakken). Om met Elly & Rikkert te zingen: ‘Elke dag een stapje dichter bij die dag, elke dag een stapje dichterbij. Stapje voor stapje, ‘t is niet veel, maar snap je, wij zijn elke keer een stapje dichter bij de Heer.’ De hele overdenking is na te lezen op ernstleeftink.wordpress.com.

Over de auteur
Heleen Sytsma-van Loo

Heleen Sytsma-van Loo is neerlandicus en redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief