Digitaal werken in de kerk in opmars

Praktijkcentrum | 14 mei 2016
  • Praktijklokaal

Uit de reacties op de website kerklid.nl blijkt dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van de dienstverlening van deze site, namelijk het aanbieden van een digitale kerkgids voor kerkelijke gemeenten. Eén van de kerken die er onlangs mee begon, is de samenwerkingsgemeente van CGK en GKv in Rotterdam-Zuid.

Het digitaal aanbieden van vergaderstukken kan op verschillende manieren. (beeld NiekVerlaan/Pixabay)

Het digitaal aanbieden van vergaderstukken kan op verschillende manieren. (beeld NiekVerlaan/Pixabay)

Via het mededelingenblad Meer dan kerk wordt de gemeente vertrouwd gemaakt met de vele mogelijkheden van de digitalisering. De kerkgids kan op deze manier eindelijk continu actueel zijn. Voor miniwijken, commissies en dergelijke kunnen binnen de digitale gids aparte groepen worden aangemaakt. Ook de ledenadministratie kan erin ondergebracht worden. De privacy is gewaarborgd doordat de gegevens versleuteld bewaard worden.

Kerklid.nl is een zelfstandige website en gebruikers loggen dus niet in op de eigen website van de kerk (al zal de eigen website meestal wel een directe link plaatsen).

Een voordeel van digitalisering is dat het ook op een eenvoudige manier inzicht geeft in bijvoorbeeld de leeftijdsopbouw van de gemeente. Een stap verder is dan om die gegevens ook landelijk te verzamelen. Dat laatste is één van de wensen uit het programma ‘Data en trends’ van het Praktijkcentrum GKv in Zwolle.

Gavenbank

Kerklid.nl is één van de programma’s die beschikbaar zijn. De GKv in Ten Boer is op een andere manier met digitalisering bezig. Daar ontwikkelde Mark Mooibroek een eigen programma, gekoppeld aan de website van de kerk. Het begon met een vraag van een diaken: ‘Kunnen we de gavenbank niet digitaliseren?’ Al snel bleek dat er veel meer mogelijk is: ook de ledenlijst staat er nu op en binnenkort volgen ook diverse groepen. Een andere mogelijkheid wordt het raadplegen van kerkelijke documenten, zoals notulen. Iedereen kan zijn eigen gegevens wijzigen, maar dit loopt wel via een beheerder. Het programma is ook voor andere kerken beschikbaar.

Het digitaal aanbieden van vergaderstukken kan ook op andere manieren. De GKv Assen-Marsdijk maakt daarvoor bijvoorbeeld gebruik van het pakket Office 365 voor het werken in de cloud. Elke commissie krijgt haar eigen groep en alle bijbehorende documenten worden daar opgeslagen. Het geheel functioneert als een digitaal archief. De kerkgids in die gemeente verschijnt nog wel ‘gewoon’ op papier.

Blijft het leesbaar?

Het Archief- en Documentatiecentrum van de GKv kent een project ‘Pilots digitaal werken in de kerk’. Op de website van het centrum wordt erop gewezen dat digitaal vergaderen natuurlijk prima kan, maar dat aan digitale archivering nog wel meer en andere eisen gesteld moeten worden dan de diverse clouddiensten – al dan niet gratis – aanbieden. Archiveren gebeurt voor altijd; daarom moeten er aanvullende eisen worden gesteld aan gearchiveerde stukken. Een belangrijke vraag daarbij is: blijven de documenten wel leesbaar, ook als de huidige programma’s verouderd of verdwenen zijn?

Webtips
www.kerklid.nl
www.mijneigenkerk.nl
www.adckampen.nl

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief