GKv Blije-Holwerd organiseert seizoenswandelingen

Praktijkcentrum | 12 juli 2016
  • Praktijklokaal

Het begon in de GKv Blije-Holwerd na de dankdienst voor gewas en arbeid van 2015, een dienst die de mensen bepaalt bij de voortgang van de seizoenen. Ds. Maarten Boersema gaf daar een vervolg aan met het organiseren van seizoenswandelingen. ‘Ik hoop dat we daarmee leren oog te krijgen voor Gods hand in heel de schepping. Ergens zijn we het kwijtgeraakt om dat concreet met elkaar te delen, terwijl we daarin juist moeten groeien.’

Deelnemers van een eerdere seizoenswandeling lopen in de buurt van Marrum. (beeld Maarten Boersema)

Deelnemers van een eerdere seizoenswandeling lopen in de buurt van Marrum. (beeld Maarten Boersema)

Dat delen is belangrijk bij de wandelingen. De deelnemers komen vooraf bij elkaar voor Bijbellezing en gebed. Daarna gaan ze op pad, in stilte, om de innerlijke stemmen tot rust te brengen. Dat is het eerste kwartier. Het tweede kwartier wordt ook in stilte doorgebracht, maar dan voor bezinning op de Bijbeltekst, en een korte daarop toegespitste vraag. Tijdens het derde gedeelte kunnen de deelnemers een en ander met elkaar delen. Deze opzet van stilte, bezinning en verbinding is ontleend aan het Nijkleaster in Jorwerd, een protestantse kloostergemeenschap, ook in het noorden van Friesland.

De wandelingen voorzien in een behoefte. Er zijn elke keer twintig tot dertig deelnemers, niet alleen uit de eigen gemeente, maar ook uit de PKN. Ze starten elke keer in een ander dorp. Inmiddels zijn ze toe aan de vijfde wandeling. Die is op 16 juli en nieuwe wandelaars zijn welkom. Het plan is om volgend jaar een nieuwe serie te starten.

Kan zoiets ook in een stad? Maarten Boersema: ‘Natuurlijk kan dat. Misschien moet je dan wel op zoek naar wat eigen is voor een stad. Denk aan een wandeling door een park of langs het water, of ’s winters door een industriegebied.’ Maar op het platteland leef je, generaliserend gezegd, toch dichter bij de seizoenen. En het voordeel van Blije-Holwerd is dat je in het kweldergebied nog echte stilte kunt beleven.

Webtips
www.blijekerk.nl
www.nijkleaster.nl

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief