Vakantiewerk in de kerk

Paul Smit | 6 augustus 2016
  • Jeugdwerk

Een vreemde beleving, je smartphone geeft al de halve dag geen kik. Je controleert of je wel verbinding hebt of dat hij onbedoeld op de vliegtuigstand staat. Maar nee, dat is het niet. Het is zomer en zelfs in de drukste groepsapps is het rustig. Maar geldt dat ook voor het jeugdwerk zelf?

De planning voor het volgende seizoen moet worden gemaakt en er liggen nog tig boeken ongelezen op een stapel. (beeld Paul Smit)

De planning voor het volgende seizoen moet worden gemaakt en er liggen nog tig boeken ongelezen op een stapel. (beeld Paul Smit)

Het jeugdwerk lijkt in de zomermaanden vooral een moment van rust voor de jeugdleiders, jeugdouderlingen en jongerenwerkers. Of toch niet? De planning voor het volgende seizoen moet worden gemaakt en er liggen nog tig boeken over jeugdwerk ongelezen op een stapel. Misschien spelen er nog allerlei vragen, bijvoorbeeld over de groepsindelingen. En ga je met de bestaande materialen verder of niet? Zijn er misschien nog nieuwe vrijwilligers nodig? En niet te vergeten: er zijn ook jongeren die niet op vakantie gaan. Wat doe je met hen? Na de vakantie, hoe ga je dan om met alles wat je terugziet en -hoort van de manier waarop de jongeren hun vakantie besteed hebben? Nee, het jeugdwerk staat in de zomer zeker niet stil.

Thuisblijven

Volgens het NIBUD is de top drie in de besteding van het vakantiegeld: vakantie, sparen, en het aflossen van schulden. Er zijn heel wat huishoudens die niet op vakantie gaan en daar kunnen dus ook jongeren bij jou in de gemeente bij zijn. Het is iets wat jongeren liever voor zich houden, waar ze zich soms zelfs voor schamen. Juist nu er geen gezamenlijke activiteiten zijn, heb je de gelegenheid om persoonlijk contact te maken met de jongeren die thuisblijven. Misschien zijn er in de gemeente meer jongeren die thuisblijven en kun je iets organiseren, bijvoorbeeld samen naar een pretpark gaan. Daarmee geef je ook de jongeren die niet op vakantie gaan een ervaring die ze kunnen delen als iedereen weer terug is.

Dat delen van ervaringen als jongeren en jongvolwassenen weer terugkomen, is trouwens al een kwestie op zich. Ga je het gesprek aan over wat ze gedaan hebben in het stereotype Cherso of Lloret, of is dat iets wat je maar liever niet wilt weten? Om met Prediker 11:9 te spreken: ‘Geniet dus, beste vriend, van je jonge jaren, haal je hart op aan de dagen van je jeugd. Volg de wegen die je hart wil gaan, gun je ogen wat ze wensen. En onthoud bij alles wat je doet dat God je aan zijn oordeel onderwerpt.’

Plannen

Met de ervaringen van het afgelopen seizoen in gedachten is het goed om vooruit te plannen. Wat doen we met Pasen en Kerst met de jeugd? Gaan we iets voorbereiden voor Serious Request, om maar iets te noemen? Wanneer moeten we daar dan de voorbereiding van starten? Welk weekend is de EO-Jongerendag of Opwekking? Wanneer gaan we ergens anders samen heen? En als er een kamp komt, met welke speciale data moeten we dan rekening houden? Welke locaties zijn geschikt?

Het zijn allemaal zaken die je in de zomertijd eens rustig op een rijtje kunt zetten, met onder andere de school-, feestdagen- en examenplanning voor het komende seizoen bij de hand. Het is elk jaar weer een hele klus om ook het materiaal van de methodes die gebruikt worden af te stemmen op al die momenten en activiteiten. De vrijwilligers in de gemeente zullen er blij mee zijn als er een jaarplanning (inclusief aandacht voor de schoolvakanties) klaarligt op het moment dat het nieuwe seizoen begint.

Hoe logisch het ook lijkt om hier tijdig mee bezig te zijn, toch kom ik het regelmatig in gemeentes tegen dat verschillende activiteiten in het jeugdwerk elkaar overlappen. Een goede tip is om ook bij de buren te kijken welke agenda zij voor hun jeugdwerk aanhouden. Maak deze zomer eens een afspraak met een jeugdleider uit een naburige kerk.

Opladen

Naast het ontspannen en opladen tijdens je eigen vakantieweken is het ook goed om je in de zomerperiode op te laden voor je taken in het jeugdwerk. Als ik kijk naar de stapel boeken die ik zelf nog wil lezen, dan zorg ik ervoor dat er ook altijd een paar boeken tussen zitten die me helpen mijn geloof te verdiepen.

Het is zo makkelijk om dat aspect over te slaan en je alleen te richten op boeken die ingaan op het jeugdwerk zelf. Voor mij zijn het juist de theologische boeken die me helpen om me op te laden voor het nieuwe seizoen. Boeken die me vragen stellen, vragen waardoor ik zelf met het evangelie aan de slag moet om daarin antwoorden te vinden. Dergelijke boeken helpen je om voor ogen te houden wat echt belangrijk is. Dat wil tijdens het seizoen nog weleens ondersneeuwen door alle activiteiten (en het organiseren ervan) die dan om je aandacht vragen.


Zomervakantie

  • Juist nu er geen activiteiten zijn, heb je de kans om persoonlijk contact te maken met de jongeren die thuisblijven.
  • De vrijwilligers in de gemeente zullen er blij mee zijn als er een jaarplanning klaarligt op het moment dat het nieuwe seizoen weer begint.

Agenda

  • 021532 Jeugdwerk foto AgendaDiverse data in september, oktober en november: training ‘Verbeter jezelf als catecheet’. De trainingen worden gegeven in Meppel en Eindhoven-Best. Zie verder www.praktijkcentrum.org/project/verbeter-jezelf-als-catecheet.
  • 10 november: nieuwe studiedag over het thema Re-search & Re-act. Meer informatie volgt.

 

Media/tips

  • Zoek je in de vakantie nog wat leesvoer? We hebben de meest recente artikelen die wij hebben geschreven over het jeugdwerk overzichtelijk bij elkaar gezet op een pagina op de website van het Praktijkcentrum: www.praktijkcentrum.org/jeugd.
  • Het Praktijkcentrum heeft in samenwerking met uitgeverij Buijten & Schipperheijn, Opkijken.nl en de Bijbelstudiebond de serie OPEN ontwikkeld. OPEN biedt op dit moment twee inspirerende Bijbelstudieboeken voor jongeren over bekende (en minder bekende) Bijbelse personen en Bijbelboeken. Zie de bespreking ervan in de rubriek Stimulans (pagina 30) en ook www.ontdekkendbijbellezen.nl.

Met bijdragen van Karen Scheele (NGJ) en Anko Oussoren (Praktijkcentrum GKv).

Over de auteur
Paul Smit

Paul Smit (NGK) is jeugdwerker en werkzaam bij het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ).

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief