Cursus kerkgeschiedenis volgeboekt

Praktijkcentrum | 17 september 2016
  • Praktijklokaal

Kent u Marcion nog? Deze man uit de tweede eeuw na Christus maakte zijn eigen keuze uit de Bijbel en hield eigenlijk bijna niets meer over. Hij liet gewoon weg wat niet paste bij zijn ideeën. Hoe was in die tijd de reactie van de kerk daarop? Er is zomaar een verbinding te leggen tussen hem en de Schriftkritiek in onze tijd. En hoe zit het met ons eigen omgaan met de Bijbel? Ook het verlangen naar de bijzondere uitingen van de Geest die je tegenwoordig tegenkomt, kwam in diezelfde begintijd van de kerk al voor.

Afbeelding van de apostel Johannes (links) en Marcion. Hoe was in de tijd van Marcion de reactie van de kerk op zijn manier van omgaan met de Bijbel?

Afbeelding van de apostel Johannes (links) en Marcion. Hoe was in de tijd van Marcion de reactie van de kerk op zijn manier van omgaan met de Bijbel?

Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe de vragen van vroeger en de antwoorden die toen gegeven werden, de kerk vandaag kunnen helpen. Vandaar dat ds. Enno Meijer in de GKv Hoogkerk een cursus kerkgeschiedenis gaat geven, onder de titel: ‘Tussen hamer en aambeeld’. Meijer: ‘Deze titel is ontleend aan een serie van vier boekjes die mijn vader geschreven heeft, in het Zuid-Afrikaans. Het vierde deel van deze serie ging dan ook speciaal over de kerkgeschiedenis van dat land. Ik bedoel met de titel dat de kerk in zekere zin “gevormd” wordt door aanvallen van buitenaf en van binnenuit, de hamer, en het aambeeld van de vastheid die God zelf geeft. Het embleem van hamer en aambeeld is bekend van de hugenoten.’

De cursus omvat tien avonden. Welke onderwerpen of personen aan de orde komen, wordt mede bepaald door de vraag in hoeverre er een goede verbinding kan worden gelegd met de kerk van vandaag. De deelnemers moeten er behoorlijk wat voor doen: ze moeten zo’n dertig bladzijden tekst lezen ter voorbereiding. Op de avonden zelf schetst Meijer eerst de grote lijnen, het tweede deel van de avond is gewijd aan het gesprek erover. Interactie is een belangrijk element van de cursus.

Is hier nu belangstelling voor? De cursus in Hoogkerk is volgeboekt, dertig mensen hebben zich opgegeven. Misschien komt er nog een parallelsessie, of een herhaling volgend jaar. Enno Meijer: ‘Ik heb de cursus eerder gegeven in de GKv Almere. Toen deden in een tweede ronde vijftig mensen mee. Uit Almere zelf en uit de classis. Dat was eigenlijk te veel.’

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief