Girls only in de kerk

Eline Hoogenboom | 17 september 2016
  • Jeugdwerk

De samenleving feminiseert: er staan weinig meesters meer voor de klas, er verschijnen speciale vrouwen- en meidenbijbels, en bij Karwei is inmiddels goed doorgedrongen dat ook vrouwen het leuk vinden om te klussen. Voor ik het wist had ik een dure verfroller in mijn mandje liggen, omdat het zo’n leuk vormgegeven doosje had. Maar moeten we ook in de kerk extra aandacht aan de meiden geven?

Zelf maskertjes maken, terwijl je vertelt over wat het betekent om een masker te dragen. (beeld Vladimir Floyd/iStockPhoto)

Zelf maskertjes maken, terwijl je vertelt over wat het betekent om een masker te dragen. (beeld Vladimir Floyd/iStockPhoto)

Het jeugdwerk in de kerken richt zich op alle jongeren, jongens en meiden. Dat is prima, maar daarbinnen is extra aandacht voor de meiden hard nodig. Ik wil graag pleiten voor meer meidenwerk in de kerk. Niet alleen omdat meiden anders zijn dan jongens en soms een aparte aanpak vereisen, maar vooral omdat het een belangrijk instrument is in het proces om jongeren bij de kerk te houden. We kunnen onze ogen er niet voor sluiten dat steeds meer twintigers – maar ook tieners – de kerk verlaten.

Dat jongeren (meiden) uit de kerken verdwijnen heeft minder te maken met de vermeende saaiheid van de kerk, maar veel meer met relaties. Of beter gezegd: met het ontbreken van relaties. Zoals Harmen van Wijnen schrijft in de eerste zin van de conclusie van zijn proefschrift over de relatie tussen jongeren en de kerk: ‘Het instituut kerk is voor jongeren betekenisloos als het niet voorafgegaan wordt door betekenisvolle, natuurlijke relaties in de kleine groep.’

Rolmodel

Meidenwerk in de kerk, wordt dat niet heel tuttig? Uit een onderzoek van Huis van Belle (zie huisvanbelle.nl/toptiengeloofsvragen) kwam als belangrijkste vraag waar meiden mee worstelen naar voren: waar is God als het moeilijk is? Is dat niet een vraag waar we allemaal tegenaan lopen? Ik pleit er daarom al langer voor dat het jeugdwerk gedragen wordt door de hele gemeente. Zo is de gemeente immers bedoeld: als een lichaam waarvan de leden elkaar nodig hebben. De jonge leden kunnen het jeugdwerk niet alleen dragen.

Jongeren, en dan met name meiden, hebben behoefte aan rolmodellen: meiden en vrouwen die hun ‘voorleven’ hoe het is om christen te zijn, die laten zien hoe hun leven met God eruitziet. Die binnen deze relatie eerlijke verhalen vertellen, getuigen en open zijn over hun twijfels en onzekerheden.

Ik ben zelf inmiddels een 31-jarige vrouw en leid een leven zoals zo veel dertigers. Ik was lang single, ben nu aan de man, heb vrienden die ongewenst geen kinderen krijgen of waar de eerste wolken boven het huwelijk samentrekken. Ik heb veel geleerd over hoe ik hiermee om moet gaan van een interview dat ik in het EO-blad Visie las met de psychologe Wil Doornenbal, een vrouw op leeftijd die pas laat haar eerste man ontmoette en hem na een paar jaar ook alweer moest missen. Het geloofsvertrouwen van deze vrouw was echt een voorbeeld voor mij.

Geflirt

Meidenwerk in de kerk betekent dat er vrouwen opstaan en zichzelf openstellen. Zij nodigen de meiden bij hen thuis uit of organiseren een gezellige avond in de kerk, waarbij echte verhalen worden verteld. Niets meer en niets minder. Door dit aan meiden apart aan te bieden is er even geen ruimte voor het geflirt tussen tieners onderling en de onzekerheden die dat met zich meebrengt. Dat biedt de kans om in alle rust te laten zien hoe God in onze levens werkt en hoe waardevol dat het leven maakt, ondanks alle ups en downs.

Drie ideeën voor meidenwerk in de kerk

Vragenuurtje
In tijdschriften voor meiden zijn rubrieken waarin jongens hun mening geven over meidenzaken vaak erg populair. Doe dat ook eens in de kerk. Plan een avond waarop de meiden alles aan een paar mannelijke jeugdwerkers mogen vragen. Laat ze vooraf briefjes invullen om het makkelijker te maken. Natuurlijk zijn er ook een paar vrouwelijke jeugdwerkers bij aanwezig.

Beautyavond
Misschien heb je in de jeugdgroep te maken met meidenvenijn: een groepje populaire meiden en een paar meiden die buiten de groep vallen. De ideale manier om daar iets aan te doen is een beautyavond. Zelf maskertjes maken, terwijl je vertelt over wat het betekent om een masker te dragen, en voetenbadjes nemen, waarna de meiden elkaars nagels vijlen en tenen lakken. O, en per ongeluk moet nét dat ene populaire meisje de nagels vijlen van dat meisje dat buiten de groep valt.

Seksgesprek
Praten over seks blijft nodig. Te vaak denken meiden nog dat seks een kwestie is van ‘geven’ in plaats van iets wat je samen doet. Tijd dus voor een goed gesprek. Bespreek van te voren met elkaar als leidsters hoeveel je van jezelf wilt delen en hoe jullie hierin staan. Help de meiden hun grenzen te bepalen. Hiervoor zijn diverse goede programma’s beschikbaar van jongerenorganisaties. Andersom moeten de jongens ook te horen krijgen dat seks geen kwestie is van ‘krijgen’.


Agenda

  • 021728-jeugdwerk-foto-agendaDiverse data in september, oktober en november: training ‘Verbeter jezelf als catecheet’. De trainingen worden gegeven in Meppel en Eindhoven-Best. Zie verder www.praktijkcentrum.org/project/verbeter-jezelf-als-catecheet.
  • 10 november: nieuwe studiedag over het thema Re-search & Re-act. Meer informatie volgt.

Media/tips

Met bijdragen van Karen Scheele, Paul Smit (NGJ) en van Anko Oussoren (Praktijkcentrum GKv).

Over de auteur
Eline Hoogenboom

Eline Hoogenboom is auteur en hoofdredacteur van Sestra mama.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief