Speeddaten in Maassluis

Praktijkcentrum | 15 oktober 2016
  • Praktijklokaal

Er zijn verschillende manieren om nieuwe gemeenteleden welkom te heten. Dat kan in de kerkdienst waarin hun komst wordt afgekondigd, maar je kunt hen ook vragen zichzelf voor te stellen in het kerkblad, eventueel aan de hand van een lijst vragen, of je kunt ze door iemand laten interviewen. Maar hoe stel je jezelf als gemeente voor? In steeds meer gemeenten wordt daar werk van gemaakt. Dan kan het gaan om kennismaking van nieuwe leden of geïnteresseerden met de leden van de gemeente, maar ook om informatie over wat voor soort gemeente je bent.

In de NGK Maassluis gaan nieuwe gemeenteleden op speeddate met mensen die al (veel) langer lid van de gemeente zijn. (beeld yacobchuk/123RF)

In de NGK Maassluis gaan nieuwe gemeenteleden op speeddate met mensen die al (veel) langer lid van de gemeente zijn. (beeld yacobchuk/123RF)

De leden van de gemeente kun je min of meer passief leren kennen via een ‘smoelenboek’. Dat gebeurt onder meer in de NGK Krommenie, die nieuwe gemeenteleden een boek geeft met de foto’s, namen en andere gegevens. De GKv Assen-Marsdijk doet iets dergelijks via het interne gedeelte van hun website.

Maar je kunt nieuwe gemeenteleden ook laten speeddaten met mensen die al (veel) langer lid van de gemeente zijn, zoals de NGK Maassluis doet. Op de introductieavond wordt daar een half uur voor gereserveerd, en dat onderdeel van de avond valt goed in de smaak. Tijdens de aansluitende maaltijd kan men overigens in een wat rustiger tempo verder met elkaar doorpraten. Daarna vertellen twee sprekers over verleden, heden en toekomstvisie van de gemeente. Maar ook over de kernwaarden van de gemeente en de wederzijdse verwachtingen. Deze activiteit is niet alleen gericht op de nieuwe leden, maar ook op belangstellenden.

Terwijl Maassluis dit allemaal op één avond doet, reserveert de NGK Veenendaal er drie avonden voor. Allerlei aspecten van het gemeente zijn in Veenendaal komen aan de orde, inclusief de vernieuwde visie, waarin de gemeente iets van zichzelf laat zien. De organisatoren hebben nieuwe leden en belangstellenden rechtstreeks per e-mail uitgenodigd voor de drie avonden, maar er is ook ruimte voor anderen. Het plan is om deze introductiecursus verplicht te maken voor nieuwe leden.

Dat laatste is ook het geval in de GKv Den Haag-Centrum/Scheveningen. Die belegt in oktober drie avonden voor vaste bezoekers en nieuwe (gast)leden, waar het achtereenvolgens gaat over de boodschap waar ze als kerk voor gaan, de traditie en missie van de kerk, en de manier waarop de kerk georganiseerd is.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief