Digidienst in Hardenberg

Praktijkcentrum | 15 oktober 2016
  • Praktijklokaal

Ds. Albert Feijen (GKv Hardenberg Baalderveld-Zuid) leidde kortgeleden een jongerendienst. Dat gebeurt wel vaker, en inhoud en liturgie worden dan in overleg met de jongeren op hen afgestemd. Dat leidde deze keer tot een preek over de uitverkiezing, aan de hand van Efeziërs 1:3-6.

Op de diverse reactiemomenten tijdens de preek waren er steeds zo’n tachtig mensen die reageerden. (beeld elchao/Pixabay)

Op de diverse reactiemomenten tijdens de preek waren er steeds zo’n tachtig mensen die reageerden. (beeld elchao/Pixabay)

De vorm was deze keer wel anders: de aanwezigen konden via hun smartphone reageren op stellingen en de (anonieme) reacties werden steeds op de beamer getoond. Maar niet in het wilde weg: ‘Het was luisteren, nadenken, even overleggen met wie naast je zat en dan pas reageren’, aldus Feijen. Daarna gaf de voorganger commentaar op de reacties van de jongeren en vervolgde hij de preek.

Van de digitale reactiemogelijkheid werd druk gebruikgemaakt. Op de diverse reactiemomenten tijdens de preek waren er steeds zo’n tachtig mensen die reageerden, bijna een kwart van het aantal bezoekers in de dienst. Ook de ouders merkten in hun terugblik op de dienst op dat de jongeren een hoge graad van betrokkenheid toonden. Achteraf kreeg de dienst de kwalificatie ‘leerdienst’ en men wil in Hardenberg vaker voor deze aanpak kiezen. De dienst is te beluisteren op www.kerkdienstgemist.nl.

Ook technisch verliep het reageren goed. De gemeente in Baalderveld maakte gebruik van Mentimeter, een programma dat ontwikkeld is voor onderwijssituaties. Andere gemeenten gebruiken Kahoot en daarnaast zijn er nog andere reactieprogramma’s beschikbaar.

Webtips
www.mentimeter.com
kerkdienstgemist.nl/assets/1341868-Opname#.V-4-BzKiFcA

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief