Column: Bidden en werken

Roel Kuiper | 15 oktober 2016
  • Column

Als je bidt, gebeurt er altijd wat. Onze Vader hoort ons, Hij wil dat we onze zorgen en verlangens aan Hem voorleggen, zodat we groeien in hoop en vertrouwen. Hij is aan het werk, met ons, met onze wereld en met onze kerken. Maar wie er zijn afvinklijstje naast houdt, heeft het niet begrepen.

Enkele weken geleden was ik bij de afsluitende gebedssamenkomst van het Gereformeerd Appèl. Deze beweging is in 1992 begonnen met bidden voor kerkelijke eenheid. Ieder jaar in september was er een bijeenkomst. Voorgangers uit CGK, GKv en NGK namen de overdenkingen en gebeden voor hun rekening. Ieder jaar probeerde ik erbij te zijn, daar in De Lichtkring in Amersfoort.

Na 25 jaar zet dankbaarheid de toon. Tijdens de samenkomsten hebben broeders en zusters voor het eerst weer samen gebeden met de pijn van scheuring en verwijdering nog in hun hart. Voorgangers uit de drie kerken lieten zien dat het kan: samen voorgaan en elkaar in Christus vinden. Hoewel de groep bezoekers slonk in de loop der jaren, kwam ik er altijd blij vandaan.

Wie er zijn afvinklijstje naast houdt, heeft het niet begrepen

En de eenheid? Die is er gekomen. God heeft harten aan elkaar verbonden, er is verzoening gekomen op plaatsen waar dat eerst ondenkbaar leek, plaatselijke kerken vonden elkaar. Dit is de werkelijke ‘kleine oecumene’. Nee, landelijke institutionele eenheid is er (nog) niet. Dat stond destijds wel ergens bovenaan het lijstje. Maar wie al het andere ziet, weet dat God aan het werk is.

Een huisgenoot zei onlangs vol vuur dat we vaak denken dat we 90 procent moeten werken en 10 procent bidden, maar dat het juist andersom is. Voor iemand die de 10 procent niet haalt en het moet hebben van de vaste momenten, het schietgebed of de gebeden van anderen is dat wel lastig. Ik denk dat ons bidden stuur moet geven aan ons werken. Ora et labora. Wie niets doet, moet niet klagen over wat er allemaal ontbreekt. God werkt ook, en het gaat erom daarbij aan te sluiten. Zo is het gebed de basis van ons vertrouwen en onze hoop, juist als we werken.

Over de auteur
Roel Kuiper

Roel Kuiper is rector en bestuursvoorzitter van de TU Kampen.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief