Diakenen maken nieuwe keuzes

Praktijkcentrum | 18 februari 2017
  • Praktijklokaal

De zogenoemde Hulpverleningszondag is ooit ingesteld naar aanleiding van de watersnoodramp in 1953. In de samenwerkingsgemeente GKv-CGK van Nijmegen wordt er ook nu nog aandacht aan gegeven. De uitwerking is anno 2017 uitermate praktisch: steun verlenen aan een rehabilitatiecentrum voor druggebruikers in Nepal. Tegelijk gaat het om meer, vertelt diaken Abe Huisman: ‘Dit mooie project zet vrouwen weer in hun kracht en brengt hen in aanraking met de Krachtstroom met een hoofdletter.’

(beeld hansenn/iStock)

(beeld hansenn/iStock)

Deze houding sluit aan bij de kerk van de eerste eeuwen: haar diaconale aanwezigheid in de samenleving was één van de belangrijkste factoren van haar werfkracht. Daarop wees ds. Luite-Harm Kooij zijn GKv-gemeente in Nieuwleusen: ‘Diaconie is het visitekaartje van het christendom.’ En dat hebben de diakenen onthouden toen ze nadachten over een nieuwe verdeling van de collectegelden, nu de verplichte diaconale afdrachten voor een aantal gereformeerde organisaties zijn gestopt. De vrijgekomen collectedoelen kunnen gemakkelijk gevuld worden met andere organisaties, zoals de voedselbank en Novib.

Aandacht voor de nood buiten de eigen gemeente was er altijd al wel, maar nu kozen de diakenen van Nieuwleusen heel bewust voor een verdeelsleutel die ook andere soorten doelen in het gezichtsveld brengt. Daarbij wordt duidelijk dat zending en hulpverlening niet te scheiden zijn. De diakenen nemen verantwoordelijkheid voor doelen als de vereniging Evangelisatie en Recreatie en De Verre Naasten. Mission als opdracht van de kerk gaat over woord én daad en dat hebben ze in Nieuwleusen goed begrepen.

Maar ook de mensen in Nieuwleusen van buiten de kerk komen in beeld. De diakenen willen bewust ook omzien naar de minder bedeelden in hun eigen woonplaats, daarbij geïnspireerd door Leviticus 25:35: ‘Wanneer een van jullie tot armoede vervalt en zich niet kan handhaven, moet je hem bijstand verlenen, zoals je ook een vreemdeling zou helpen die bij je te gast is; je mag hem niet laten verkommeren.’

Ze zijn daarbij geholpen door het Armoedeonderzoek 2016, dat inventariseert hoe de kerken inspelen op de toenemende armoede in Nederland. De diakenen verwachten dat ‘als het elders regent, het bij ons in Nieuwleusen op zijn minst zal druppelen’ en vinden dat reden genoeg om de armoede in de eigen woonplaats in het eigen beleid mee te nemen.

Nieuwleusen is niet de enige gemeente die zich bezonnen heeft op haar plek in de samenleving, ook de Ankergemeente in Nieuwegein (CGK/NGK) is daarmee bezig geweest. Ook daar was er aandacht voor de koppeling van missionaire dienstverlening en betekenis geven aan de plek in de samenleving, vanuit de gedachte van rentmeesterschap voor deze wereld en apostolaat. De gemeente gaat net als in Nieuwleusen wel keuzes maken: drie projecten goed steunen betekent nee zeggen tegen een groot aantal andere aanvragen.

Webtips
www.knooppuntkerkenenarmoede.nl/armoedeonderzoek
diaconaalsteunpunt.nl/samenleving

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief