Duo-ouderlingschap in NGK Dronten

Praktijkcentrum | 17 maart 2017
  • Praktijklokaal

Een enkele keer komt het voor dat een echtpaar samen de vacature voor een predikantsplaats vervult: de één als predikant, de ander als kerkelijk werker. In de NGK Dronten is al drie jaar een echtpaar actief als duo-ouderlingen: Guus en Betty van der Vliet. Samen vervullen ze de plek van één ouderling en ze zijn er enthousiast over.

Kerken met Stip zijn kerken die zich inzetten voor (ex-)gevangenen. (beeld Gwenael Piaser)

(beeld Gwenael Piaser)

Na eerdere ervaringen in het ambt was het hun wens om een nieuwe periode samen in te gaan. In het kerkblad van Dronten vertellen ze over hun ervaringen, om anderen te stimuleren zich ook open te stellen voor zo’n taak in de gemeente. Met als motto: een gedeelde taak is zo veel makkelijker.

Het voordeel van het duo-ouderlingschap is helder: je kunt elkaar aanvullen. Guus gaat graag naar jongeren, Betty eerder naar ouderen. En soms gaan ze samen op pad, bijvoorbeeld om nieuwe mensen te leren kennen. De gemeenteleden met wie ze een afspraak willen maken, kunnen overigens ook hun voorkeur voor één van de twee duidelijk maken.

In de ervaring van Guus en Betty van der Vliet maakt het delen van het ouderlingschap de taak makkelijker uitvoerbaar: je kunt gebeurtenissen samen delen, er samen voor bidden en samen over praten, vooral bij moeilijke zaken. Tegen de gemeenteleden in Dronten zeggen ze: ‘Het heeft onze verwachtingen overtroffen. Het kost tijd en energie, maar je krijgt er zo veel voor terug.’

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief