Nieuwste nummer

Kerk zijn in coronatijd

OnderWeg nr. 3 | jaargang 7 | 20 februari 2021

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Inspiratie coronatijd 7x dit kun je wél doen als kerk in coronatijd - Er komt veel af op kerken in coronatijd. Wat zijn de kansen? Onze oproep naar bemoedigende en hoopvolle initiatieven leverde veel moois op, dat we graag met jullie delen. Dat er met de nodige creativiteit veel mogelijk is, laten de volgende kerkelijke initiatieven zien. Laat je erdoor inspireren!
 • (beeld Werry Crone) Theoloog Stefan Paas: ‘Zorg goed voor je ziel’ - Aan voorspellingen over de kerk na corona waagt hoogleraar missiologie Stefan Paas zich niet: ‘De echte balans kunnen we pas opmaken als het voorbij is.’ Wel koestert hij een diep verlangen voor de kerk nu en straks. En heeft hij dankwoord voor jongeren: ‘Ik ben dankbaar voor wat jullie doen. Jullie brengen offers voor oudere generaties.’
 • (beeld ThitareeSarmkasat/iStock) Terugblik op een jaar kerk in coronatijd - Nog even en de coronacrisis duurt een jaar. Hoe kijken we in de kerk terug op deze bijzondere periode? En hoe kijken we vooruit? Marinus de Jong, predikant van de Oosterparkkerk in Amsterdam, zette zijn gedachten erover op papier. ‘Deze pandemie is wel een teken, een herinnering, een concrete hint van God: Ik kom heus wel.’
 • Op zondag 5 juli spreekt dokter Gor Khatchikyan in Kruispunt Amersfoort, er mogen maximaal honderd mensen aanwezig zijn. (beeld Jaco Klamer) Vier seizoenen kerk zijn in coronatijd - Vier beelden illustreren de 'vierseizoenencrisis' waar alle kerken mee geconfronteerd worden.
 • (beeld kibler/Shutterstock) ‘Als je nu als kerk actief blijft, houd je mensen betrokken’ - Schakelen, bijsturen en af en toe flink gas geven: er komt veel af op kerken in coronatijd. Wat zijn de kansen? En wat de uitdagingen? Annemarie van de Berg-Nap schreef een realistisch inkijkje, inclusief adviezen en tips.

 

Algemeen

 • (beeld NBG) NBV21: vertrouwd en toch nieuw - ‘Dit is wat blijft: geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.’ Zo klinkt straks het slot van 1 Korintiërs 13. De Nieuwe Bijbelvertaling gaat verschijnen in een verbeterde versie. De mooie taal is gebleven, de nauwkeurigheid van de vertaling is vergroot. Maar was die herziening wel nodig?

 

Rubrieken

 • 060303_Introductie EstherdeHek-4 Redactioneel: Geef je over - Is sterven een medisch falen geworden dat kostte wat kost voorkomen moet worden en waarvoor bijna alles moet wijken?
 • 041927 Column 2 foto Column: Vervreemding - Vrijheid verdraagt zich niet met toenemend antisemitisme. Vrijheid verdraagt zich ook niet met toenemende sociale tegenstellingen en een falende overheid.
 • 041519 Column 1 foto Column: Het spijt ons, PKN - Een PKN-predikant stelt indringend de vraag of het van GKv-zijde niet eens tijd wordt positief te reageren op de schuldbelijdenis van de GKN-synode van Almere in 1988.

 • 070322 praktijklokaal beeld1 Houten GKv: stiltevieringen - Door de week naar de kerk? Steeds vaker is er die mogelijkheid. Soms in verband met de coronacrisis, maar ook los daarvan. In de GKv Houten beginnen ze binnenkort op woensdagavond met stiltevieringen.
 • 070322 praktijklokaal beeld4 Lootjestrekken in februari - Sinterklaas is vorig jaar vrij ongemerkt voorbijgegaan, maar Veenendaal-Oost (GKv) gaat nog even lootjestrekken. Dat hebben de diakenen bedacht, omdat je elkaar in deze coronatijd zo weinig ziet.
 • 070322 praktijklokaal beeld2a De andere kant van Urk - Het is maar een klein eindje van de Jeruzalemkerk (NGK) op Urk naar rotonde De Akkers, bijna een traditionele plek voor ongeregeldheden op het voormalige eiland.
 • 070322 praktijklokaal beeld3 Kerkgebouw als rouwlocatie - Is je kerkgebouw nutteloos in coronatijd? Zeker niet! In De Hoeksteen (GKv) in Bergentheim heeft het gebouw een nieuwe functie.


 • (beeld eugenesergeev/iStock) De prioriteiten in het koninkrijk van God - Bestuurders en politici zijn met het oog op de komende verkiezingen weer bezig om uit te leggen welke prioriteiten zij voor ons land stellen. Maar hoe is dat in het koninkrijk van God? Hoe liggen daar de prioriteiten?

 • (beeld Gijs Wessels) ‘Op welk leven wil ik terugkijken als ik tachtig ben?’ - Rob Timmerman heeft al zo’n tweeduizend bootvluchtelingen van de verdrinkingsdood gered. Zijn behoefte om een held te zijn gaat hand in hand met de wens een betekenisvol leven te leiden. ‘Ik heb allang afscheid genomen van het idee dat je én je idealen na kunt streven én in je comfortzone kunt blijven zitten.’


 • (beeld Jair Ferreira Belafacce/iStock) Ben jij reddende genade? - ‘Die corona, ik ben er helemaal klaar mee.’ Ze vertelde dat ze het lastig vond dat ze haar vriend niet kon zien en hij er ook doorheen zat. Ze is niet de enige. Er wordt veel geschreven en gepraat over jongeren. Helaas niet altijd op een manier die recht doet aan hun gevoelens. Doe jij hun wel recht en ben je er voor hen?