Nieuwste nummer

Samen leren geloven

OnderWeg nr. 6 | jaargang 7 | 24 april 2021

Bent u abonnee? Log in en blader door het nummer, download het als pdf of lees alle afzonderlijke artikelen online.

Nog geen abonnee? Meld je aan voor een gratis proefabonnement en download het nieuwste nummer gratis!

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • (beeld Aron Bagel) ‘Van Jezus leren is niet alleen cognitief’ - Martine Versteeg (40) stond tien jaar lang voor de klas voordat ze besloot haar passie voor onderwijs te combineren met haar passie voor de kerk: ‘In de kerk gaat het leren echt een leven lang door, dat vind ik zo mooi.’
 • (beeld Inbetween/Lightstock) Het leerhuis: voor wie verdieping zoekt - Veel kerken bieden verdiepende cursussen of thema-avonden aan, vaak bekend onder de naam: leerhuizen. Drie kerken, in Amersfoort, Arnhem en Zwolle, laten zien hoe zij hun leerhuizen vormgeven, ook in coronatijd.
 • beeld nadia_bormotova/iStock) De leerschool van Jezus - Jelle de Kok geeft een inkijkje in Jezus’ leven. Jezus’ leven is de leerschool voor ons geestelijk leven. Zijn leven biedt geen vast leerprogramma dat wij in ons leven direct herkennen. Sta daarom af en toe stil, kijk terug en stel jezelf de vraag: wat heb ik geleerd?
 • 18 Essay 2 Een ontwikkelingsperspectief op geloven - Geloof ontwikkelt zich een leven lang. Elke levensfase heeft eigen kenmerken die van invloed zijn op de relatie met God. In de Bijbel zie je hoe God steeds aansluit bij mensen in hun specifieke situatie. Jong, oud, rijk, arm, machtig of kwetsbaar, Hij ontmoet ons waar wij zijn. Ook thuis en in de kerk kun je aansluiten bij de uitdagingen, kansen en vragen van die levensfasen.

 

Algemeen

 • (beeld Erika Persson/Lightstock) De eenheid vieren - De fusie van GKv en NGK is gaande. Wie zal de Heer niet danken? Bram van de Beek noemt deze ‘kleine fusie’ een hoopvol begin in zijn boek Lichaam en Geest van Christus. Tegelijk, zegt hij, moeten we niet rusten voor de verdeeldheid geheeld is.

 

Rubrieken

 • Wim van der Schee. Column: Niets imponeert - Nergens in het kerkelijk jaar komen we dichter bij de kern van het christelijk geloof dan in de goede week en Pasen. God claimt de overgave in de dood van Jezus, mens uit Davids huis, als zijn eigen overgave voor mensen.
 • Leendert de Jong - foto Maarten Boersema Redactioneel: Weids - Het zijn gekke tijden. Je hoort die zin vaak. Vreemd, vóór corona hoorde je ‘m nauwelijks. Nu wel. Logisch, corona is niet niks. Toch laat ik in deze column corona sec zitten; het gaat mij nu om wat corona met zich meebrengt en duidelijk maakt.
 • Dingeman Quant Column: Woorden voor het onzegbare - 'Meneer, wij kunnen u hier niet genezen en ergens anders kan men u ook niet genezen.' Openingszinnen in de spreekkamer van de specialist. Eigenlijk wist je het al, maar nu is het echt een feit.

 • 070618 praktijklokaal beeld2 Paastassen naar Amsterdam - Maar liefst 108 paastassen gingen vanuit De Ontmoeting (NGK Voorthuizen-Barneveld) naar Amsterdam Nieuw-West, waar partnergemeente Oase ze uitdeelde
 • (beeld Alina Vilchenko/Pexels) Deel de betekenis van Pasen - De betekenis van Pasen met elkaar delen, dat deden ze in De Kandelaar (GKv Schildwolde). Petranel Bos nam het initiatief voor een doorgeefschrift.
 • 070622 praktijklokaal beeld1 De vlag uit in Dalfsen - De jongeren in de GKv van Dalfsen viel het op, kort voor Kerst 2020, dat kerken inhoudelijk wel veel aandacht aan de feestdagen besteden, maar dat dit niet zichtbaar is aan de buitenkant van de gebouwen. Een vlag zou kunnen helpen, dachten ze.


 • (beeld Gray Sky/Lightstock) De wedloop van het geloof - ‘Probeer altijd te leren van andermans fouten, niet van jezelf - het is op die manier veel goedkoper!’ ‘Ik ben de enige die Amerika weer echt geweldig kan maken!’ Trump zullen we ons blijven herinneren om zijn tweets. Hoewel kort en ongenuanceerd, hebben ze miljoenen Amerikanen overtuigd. Wat overtuigt ons eigenlijk? Laten we eens luisteren naar de Hebreeënbrief.

 • (beeld Jaco Klamer) Ad de Boer, journalist tot z’n laatste snik - ‘Ik heb geen hobby’s,’ zegt Ad de Boer, man met een eindeloos cv. Ook nu hij de zeventig ruimschoots is gepasseerd, blijft hij ongeneeslijk nieuwsgierig. Niettemin zitten er lastige kanten aan het ouder worden, zegt hij. ‘Dat halflege glas van mij is bij tijden nog leger dan dat.’


 • (beeld Gutzemberg/iStock) Geloven leren? - Ik vind leren geloven lastig om te omschrijven, want geloven heeft een mysterieuze kant. Het is iets geheims en persoonlijks. Kun je geloven wel leren?