Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 6 | Nr. 4

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • (beeld Jacob_09/Shutterstock) Van hemelverlangen naar koninkrijksverwachting - Door alle tijden heen en onder alle mensen heeft er een besef bestaan dat dit aardse leven van voorbijgaande aard is. Een leven dat wordt gevolgd door een hiernamaals in een andere werkelijkheid. De Bijbel haakt aan bij het hemelverlangen van de natuurgodsdiensten, maar vervangt deze door iets anders. Welke kanteling vindt hier plaats en wat betekent dat voor ons geloof?
 • Rob van Houwelingen: 'Als de toren van Pisa erdoorheen zou komen, wordt die dan rechtgezet?' (beeld Ekinyalgin/iStock) Drie visies, een toekomst - Hoe concreet wordt ons in de Bijbel de toekomst voorzegd? Leven we in de eindtijd, is de wederkomst van Christus aanstaande? En wat betekent je idee over deze dingen voor het leven vandaag? Zijn we niet tot marionetten gemaakt? Drie verschillende visies op de toekomst.
 • (beeld Bartosz Hadyniak/iStock) Van ongemakkelijkheid naar ontvankelijkheid - Leeft er een ongemakkelijk gevoel rond toekomstverwachting? Geregeld heb ik bij christelijke toekomstverwachting vragen geproefd bij mensen die ze eigenlijk niet hardop durfden stellen. In dit artikel wil ik u meenemen van de ongemakkelijkheid naar ontvankelijkheid rond de toekomstverwachting.

 

 

Algemeen

 • (beeld Prixel Creative/Lightstock) Meer lichaam in de liturgie - ‘Dit is een jammerklacht.’ Zo begon kerk-redacteur Gerard ter Horst in het Nederlands Dagblad afgelopen najaar (11/10/2019) zijn openhartige essay over de protestantse kerkdienst. Hij voelt vervreemding van de eigen traditie die hij zo liefheeft. Hij constateert te veel woord, te veel passiviteit, te weinig stilte en zelfs te weinig God. Zijn klacht resoneert bij mij, en dan met name op de functie van ons lichaam in de kerkdienst.

 
 

Rubrieken

 • Leendert de Jong - foto Maarten Boersema 2 Column: Luister je wel? - Luisteren is, ook in kerkelijke setting, moeilijk. Je moet het leren.
 • Els van Dijk. (beeld Hans van der Klok) Column: Gezalfden van Christus - Erken dat sommige zaken te complex voor straffe maatregelen zijn, uniformiteit niet altijd mogelijk is en unanieme besluiten ook niet.
 • Eline de Boo. Column: Klaagvrouwen - ‘Ik dacht dat dat door jouw God kwam, die maakt alles makkelijker voor jou. Maar nu hoor ik je klagen.’

 • (beeld Kyle Glenn/Unsplash) Christelijke scouting in Leidsche Rijn - Binnenkort gaat het van start in Leidsche Rijn: een christelijke scouting, waartoe een aantal mensen het initiatief heeft genomen.
 • (beeld Sarah Noltner/Unsplash) Doorpraten over het geloof in Apeldoorn - Wie graag Bijbelstudie doet, komt in de GKv Apeldoorn-Zuid volop aan zijn trekken: volgens de website zijn er niet minder dan zeven groepen actief, inclusief een mannenvereniging. Toch ziet dominee Marinus Beute genoeg ruimte voor nog een initiatief.
 • ngk-gkv Zoetermeer bidt voor de synodes - In Zoetermeer bidden ze voor de synodes van CGK en GKv en voor de Landelijke Vergadering van de NGK, die in deze maanden vergaderen. Ds. Matthijs Bleuwenga vraagt de gemeenteleden om daarvoor te bidden.


 • (beeld Prixel Creative/Lightstock) Juichen om de uitverkiezing - De uitverkiezing. Het is misschien wel het meest besproken onderwerp op catechisaties en bijbelstudies. Maar ook een onderwerp waarover we struikelen in onze geloofsgesprekken. Onbegrijpelijk en onrechtvaardig dat Jezus mensen bij voorbaat al zou toelaten of uitsluiten. Hoe kan Jezus juist hierover staan te juichen van vreugde?

 • Frans Korpershoek: 'Ik voel me nog steeds geen geweldige zanger, maar ik weet wel dat ik een boodschap goed kan overbrengen.' (beeld Henri Doornbos) Frans Korpershoek: ‘Ik ben gaan omarmen wie ik ben’ - Kijk je hem diep in het hart, dan is Frans Korpershoek een ondernemende wereldverbeteraar. In Maassluis en omstreken staat hij bekend als de oprichter van een goedlopende kringloopwinkel, al kent christelijk Nederland hem vooral als zanger van Sela. ‘Ik voel me nog steeds geen geweldige zanger, maar ik weet wel dat ik een boodschap goed kan overbrengen.’

 • (beeld Martin Balle/Unsplash) Hoopvol in beweging - Jongeren en toekomst, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De jeugd heeft de toekomst. Maar hebben jongeren ook iets met een christelijke toekomstverwachting?