Nieuwste nummer

OnderWeg | Jaargang 4 | Nr. 22

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

Thema

 • Linda Klein schreef naast Boos! de boeken Bang! en Verdrietig. Omgaan met boosheid - Hoe ga je persoonlijk, in je gezin en in de gemeente om met boosheid? Drie mensen delen hun ervaringen en expertise op dit gebied.
 • Boosheid kan beangstigen en vernielen. Maar dat is maar één kant van het verhaal. (beeld Jilbert Ebrahimi/Unsplash) Durf boos te zijn - Drie van de vier basisemoties – blijdschap, verdriet en angst – zijn goed vertegenwoordigd in onze kerkdiensten. Maar waar is de boosheid? Als we woede geen plek geven in de kerk, doen we God en onszelf tekort, schrijft Bram Beute.
 • (beeld Maarten Boersema) Rikko Voorberg over boosheid - Theoloog, dominee en auteur Rikko Voorberg (1980) heeft wat met boosheid, zoals in 2016 bleek uit zijn boek De dominee leert vloeken. Juist uit hun boosheid kunnen christenen een grote drive halen, vindt hij. 'Woede moeten we leren koesteren.'

 

 

Algemeen

 • Wolkenkrabbers domineren de skyline van onze steden, niet meer de kerktorens (beeld van Den Haag). In de stad heeft de kerk toekomst - Wereldwijd groeien de steden en krimpt het platteland. Hoe reageer je als kerken op deze verandering? Omgaan met verandering is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als de christelijke minderheid zich bevindt in een grote zee met seculiere, islamitische en hindoestaanse stromingen.

 

 

 

Rubrieken

 • 041719 Column 1 foto Column: Ere zij God - Ik ken de bezwaren tegen de melodie van 'Ere zij God', toch heeft het iets moois als het gezongen wordt met kerst, schrijft Roel Venderbos.
 • 041612 Redactioneel foto Redactioneel: ‘Bedenk dat we maar mensen zijn’ - Onmacht mag gedeeld worden. Maar het kan ook verlammen, schrijft Leendert de Jong.
 • 041527 Column 2 foto Column: NIVEA - NIVEA, leerde ik twee jaar geleden in een training voor ouders van kinderen met autisme: Niet Invullen Voor Een Ander. Een column van Dicky Nieuwenhuis.

 • ‘Laten we er alles aan doen om de formele jas van het huisbezoek uit te trekken en er gewoon een mooi geloofsgesprek van te maken.’ Hattem op huisbezoek - De Gasthuiskerk (GKv) in Hattem ziet op het punt van het pastoraat ook in 2018 nog nadrukkelijk een taak voor de ouderlingen.
 • Voor het multiculturele buffet nemen alle deelnemers zelf een gerecht mee. (beeld Coming Home) Multicultureel Winsum - Multiculturele maaltijden, is dat niet meer iets voor de Randstadkerken? Nee, vinden ze in Winsum, op het Groningse platteland. GKv De Poort zet haar deuren ervoor open.
 • 042204 Praktijklokaal foto 1 Preek door de week - In de Haarlemse Wilhelminakerk (NGK) is na afloop van de dienst een korte reminder beschikbaar, bedoeld om de kernboodschap van de preek vast te houden.

 • 042218 Stimulans foto 2 Stimulans: Uitspraken, leesprikkels en catechese - De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer uitspraken van Jezus, het gewone leven en catechese.

 • (beeld Halfpoint/iStock) Blij of niet blij, that’s the question - Jezus vertelt enkele verrassende adventsverhalen over de komst van Gods koninkrijk. In één daarvan vergelijkt Jezus het koninkrijk der hemelen met een koning die een bruiloftsfeest organiseert voor zijn zoon.

 • Johan Bakker: ‘Ik zat als twintiger meer in de kroeg dan in de kerk. Daar zocht ik mijn heil. Tjonge, dacht ik, wat heb ik hier goede gesprekken. Achteraf weet ik dat dat dankzij de alcohol was.’ (beeld Ron Beenen) ‘Muziek is de taal van mijn geloof’ - Als jonge muzikant kwam Johan Bakker vaker in de kroeg dan in de kerk. Inmiddels is het andersom en speelt hij in zijn gemeente in het combo. Een gesprek over muziek, boeken en de vraag waar God in het lijden is. ‘In café ‘t Hijgend Hert zongen we als toegift Psalm 42.’

 • (beeld jwphoto/Lightstock) We hebben je hart nodig - Jongeren hebben gemeenteleden nodig die zich geïnspireerd weten en vol zijn van Gods liefde en nabijheid. Die Hem willen zoeken en zich door zijn Geest laten vinden en vullen. Jongeren hebben ons hart nodig!