Diversiteit in middagdiensten Dalfsen

0

‘Niet iedereen wordt op dezelfde manier gesticht door orgelspel, of door een band, of door een toneelstukje, of door alleen maar psalmen. Daar moeten we eerlijk in zijn, mensen verschillen nu eenmaal. Maar waar de hartelijke wens er is om God te ontmoeten in de kerkdienst, daar mogen de vormen best eens opgeschud worden.’

Tijdens een VierdeDienst worden voor de begeleiding veel muzikanten op allerlei instrumenten ingezet.

Tijdens een VierdeDienst worden voor de begeleiding veel muzikanten op allerlei instrumenten ingezet.

Met die woorden licht Martinus Bos vanuit het voorbereidingsteam het besluit toe om in vrijgemaakt Dalfsen per 1 januari de VierdeDienst in te stellen. Vanaf dat moment kennen de twee GKv’s in Dalfsen twee soorten middagdiensten: een leerdienst, ’s middags om 15.30 uur, en een avonddienst om 19.00 uur, waarin het accent meer ligt op vieren. Vandaar de naam VierdeDienst. Gemeenteleden kunnen kiezen welke dienst ze bezoeken.

Wat kunnen ze ’s avonds verwachten? Een laagdrempelige dienst om God en elkaar te ontmoeten, met inschakeling van veel mensen, jong en oud. ‘Ontspannen, maar wel eerbiedig. Toegankelijk, maar niet oppervlakkig. Misschien geldt dit wel voor elke dienst, maar in de avonddiensten willen we iets nadrukkelijker de vaste vormen – waar we zo aan gewend zijn – loslaten.

Een paar voorbeelden: u ziet geen rijtje ouderlingen en diakenen meer binnenkomen (ze zijn er natuurlijk wel!); gewone gemeenteleden presenteren de dienst; er is veel variatie in liederen- en psalmenkeuze; voor de begeleiding worden veel muzikanten op allerlei instrumenten ingezet; er is vaker ruimte voor een filmpje, een presentatie, een sololied, drama… Maar natuurlijk is er een preek, waarin de Bijbel opengaat. Er is gemeentezang, gebed, collecte.’

Met deze VierdeDienst wil men in Dalfsen tegemoetkomen aan de diversiteit in geloofsbeleving onder de gemeenteleden.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.