Cursus voorlezen in GKv Langerak

0

Steeds meer kerken kennen een voorlezer (m/v) in de kerkdienst. In Langerak beseffen ze dat je dat niet zomaar even doet. Het voorlezen krijgt aandacht in een gezamenlijk initiatief van de GKv en NGK, die in Langerak op tal van vlakken samenwerken.

040604 Praktijklokaal foto 2

(beeld Maiconfz/Pixabay)

Voor de Schriftlezers in de kerkdiensten worden twee cursusavonden verzorgd, waar ook belangstellenden welkom zijn. De avonden worden ingevuld door ds. Hans Vel Tromp van de NGK Langerak. In de introductie van de cursus wijst hij erop dat een preek natuurlijk belangrijk is, maar dat het woord van God begint met de Bijbel. En dat vraagt om extra aandacht: ‘De Bijbel is bijzonder. Want het is geen roman of thriller, geen leer- of instructieboek. Nee, de Bijbel bevat een bonte verzameling van verschillende teksten: liederen, geschiedenis, (liefdes)poëzie, brieven en profetieën. Vragen die we ons gaan stellen zijn: Wat betekenen deze verschillen voor het voorlezen? Hoe lees je voor uit een brief en hoe uit een psalm?’

Er komen verschillende voorleestechnieken aan de orde, er is aandacht voor beeld en geluid én voor mensen die niet in de kerk aanwezig zijn, maar thuis of elders meeluisteren. Ook de mededelingen krijgen aandacht. En, heel belangrijk, wat doe je als je even je tekst kwijt bent?

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.