Preekvoorbereiding via WhatsApp

0

Ds. Jelle Knol (NGK Krommenie) zocht al langer naar een manier om als gemeente samen de Bijbeltekst voor de preek van de volgende zondag te lezen. Dat gebeurde al in een gebedsgroep, maar hij wilde graag meer. Zo kwam het idee op om WhatsApp daarvoor te gebruiken.

‘Ik maak een WhatsAppgroep aan waar ik vroeg in de week de preektekst voor komende zondag op zet’, vertelt hij. ‘Je kunt die tekst dan voor jezelf lezen en een reactie op de app zetten. Iets wat je aanspreekt in de tekst, vragen die de tekst oproept, iets wat je aan het denken/doen zet of eventueel iets wat weerstand bij je oproept. Of misschien een lied dat mooi bij de tekst past.’ Knol zal niet op de appjes reageren, maar ze wel verwerken in de preek. Hij pikte het idee op bij ds. Jan van Helden van de NGK Amsterdam-Centrum.

Ds. Gerhard Messelink (GKv Maassluis-De Lier) heeft ook een preekvoorbereidingsgroep, maar dan buiten WhatsApp om. Hij vraagt de leden om te reageren op deze vragen:

1. Wat voor titel zou jij boven de preek zetten?
2. Hoe raakt de tekst jou in je leven?
3. Wat moet er volgens jou in elk geval aan de orde komen?

In Maassluis heeft de preekvoorbereiding een plaats bij de diensten die gaan over het jaarthema, twee in de zeven weken. Wie niet bij de preekvoorbereidingsgroep hoort, kan ook op een andere manier reageren.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter