Petrakerk Harderwijk wordt gasloos

Praktijkcentrum | 16 februari 2019
  • Praktijklokaal

Wat moet je met een kerkgebouw uit 1974 dat in 1986 is uitgebreid en anno 2019 een energierekening heeft van ruim € 1300 per maand? En die rekening wordt elk jaar hoger. De leden van de Petrakerk in Harderwijk kozen voor een radicale oplossing, nu de kerk toch verbouwd wordt. Verbouwd? Gestript is een beter woord. Alleen de muren en de staalconstructie zijn blijven staan. Dat geeft ook de ruimte voor radicale oplossingen.

De Petrakerk wordt volledig gestript.

De Petrakerk wordt volledig gestript.

Groene Kerkcoördinator Jeroen Kleen: ‘Op een budget van bijna een miljoen euro is toch zo’n € 150.000 gereserveerd voor duurzame oplossingen.’ Bij dat laatste kun je denken aan zo’n 75 à 80 zonnepanelen, maar ook de bewuste keuze voor hybride warmtepompen: warmte uit de lucht wordt opgeslagen in een buffervat, van waaruit de kerk en de lokalen verwarmd worden. Jeroen Kleen: ‘Een warmtepomp op het grondwater was nog duurzamer geweest, maar is op dit moment te duur.’

De gasketels en de geiser kunnen dus de kerk uit en de Petrakerk wordt daarmee de eerste gasloze kerk van Gelderland, misschien wel van Nederland. Zelfs de gasleidingen worden op voorschrift van de gemeente mogelijk verwijderd, om problemen in de grond door corrosie te voorkomen.

Prioriteit

Hoe krijg je de gemeente zover? Bij de eerste plannen voor de verbouw, in 2007, was duurzaamheid nog niet in beeld. Maar gaandeweg werd het een speerpunt voor de kerkenraad en de gemeente. Beide predikanten (Ruud de Boer en Paul Waterval) staan erachter; één van hen betrekt binnenkort zelf een gasloos huis: ‘Het is belangrijk om goed om te gaan met wat we gekregen hebben.’ Dit draagt zeker bij aan bewustwording bij de gemeente.

050404 Praktijklokaal foto 2bMogelijke besparingen zijn natuurlijk interessant, maar een goede omgang met de schepping is leidend. Dat blijkt ook uit de prioriteiten die de gemeente stelde: een goede geluidsinstallatie is zeker niet onbelangrijk in een kerk, maar de gasloze verwarmingsinstallatie stond op nummer 1.

Subsidies

Inmiddels heeft de Petrakerk veel kennis verkregen op het gebied van duurzaamheid en kerkgebouwen en de kerk is bereid om die met andere kerken te delen. Dat gebeurt al via Veluwe Duurzaam, een initiatief van Veluwse burgerlijke gemeenten tussen Zwolle en Amersfoort. Veluwe Duurzaam heeft een speciale webpagina voor kerken en organiseert voor deze doelgroep informatiebijeenkomsten: welke energieneutrale oplossingen kunnen we delen? Het team van de Petrakerk uit Harderwijk mocht daarbij de aftrap geven.

Een voormalige wethouder van Harderwijk, Pieter Teeninga, stimuleerde de vergroening van de kerken. Daaruit blijkt wel de belangstelling van de overheid voor dit initiatief van de Petrakerk, al leidt dat in dit geval niet tot grootse subsidies. Jeroen Kleen: ‘Je bent als kerk geen individuele burger, maar ook geen zakelijke instantie. Je valt daardoor net buiten de meeste regelingen.’

Webtips

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

‘Niemand van ons weet hoe het zit’

‘Niemand van ons weet hoe het zit’

Arie Kok
  • Reportage
  • Thema-artikelen
Slim zijn ze, wie maakt ze wijs?

Slim zijn ze, wie maakt ze wijs?

Alexandra Matz
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief