‘Wat ik wel weet, is dat God altijd tijden geeft voor bezinning’

Peter Strating | 20 maart 2020
  • Blog

Redactielid van magazine OnderWeg Peter Strating, pastor van de Havenkerk in Den Haag, deelt sinds deze week regelmatig korte, persoonlijke stukjes op de Facebook-pagina van de Havenkerk. Met toestemming van Peter plaatsen we sommige van deze miniblogs op onze website. Ook andere aansprekende bijdragen die onze redacteuren voor hun eigen kerkelijke gemeenten of netwerk schrijven naar aanleiding van Covid-19 zullen we komende weken af en toe delen. 

We kennen het denk ik allemaal wel: als we het moeilijk hebben kunnen we opeens gaan bidden. We beseffen dat we het zelf niet redden in onze problemen en in de nood roepen we naar God. Ook in deze dagen wordt er veel gebeden. Wij mensen beseffen dat er met het coronavirus een onzichtbare vijand is die we niet zelf de baas kunnen. Het maakt ons angstig. En in de angst roepen we tot God.

Waarom gebeurt er zoiets als de uitbraak van een coronavirus? Veel mensen vragen zich dat af. Ik weet niet waarom. Wat ik wel weet uit de Bijbel is dat God gebeurtenissen gebruikt (ook kwade gebeurtenissen) om ons mensen tot bezinning te brengen.

Salomo was een koning in de tijd van de Bijbel. Hij bouwde een tempel voor God. Toen hij klaar was met de bouw bad hij tot God. Hij vroeg God of Hij altijd wilde luisteren naar de mensen die in de tempel zouden komen bidden. Op het eind van zijn gebed bedenkt hij dat er misschien een tijd komt dat mensen niet luisteren naar God. Hij kan zich voorstellen dat God zo boos wordt op zijn volk dat Hij ze niet meer zal beschermen en ze worden verslagen door vijanden. Salomo bidt voor die tijd: als ze dan ver weg van huis toch weer gaan bidden, wilt U dan weer naar ze luisteren? Wilt U ze dan helpen en vergeven wat ze verkeerd hebben gedaan?

Waarom er opeens een besmettelijk coronavirus is weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat God altijd tijden geeft voor bezinning. Als wij bidden wil Hij antwoorden. Misschien moeten wij goed naar onszelf kijken en leren bidden wat Salomo zei: zeggen tegen God dat we hebben gezondigd, dat we andere mensen slecht hebben behandeld. Dat zijn moeilijke woorden. Maar het kan geen kwaad om eens niet naar anderen te kijken maar goed naar onszelf. Niet dat daarmee het virus opeens als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar ik geloof wel dat God naar ons luistert als wij eerlijk onze zwakheden erkennen. En dat Hij ons ook genadig zal zijn.

Magazine OnderWeg en COVID-19: lees wat dit voor ons magazine betekent.

Over de auteur
Peter Strating

Peter Strating is predikant van de Havenkerk (NGK) in Den Haag.

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Voor wie meer wil ontdekken over: Zorg!

Els Veurink (HR)
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief