Corona en vacante kerken

0

Veel kerken verzorgen een livestream van hun kerkdiensten, liefst met de eigen predikant. Die kent de mensen, spreekt ze via de telefoon of het beeldscherm en kan zo inspelen op de vragen die leven. Maar hoe doe je dat als je geen eigen predikant hebt?

Het Praktijkcentrum zocht dat uit en proefde her en der de pijn van het gemis van een eigen predikant, juist nu. Vier van de tien ondervraagde kerken zoeken voor de kerkdienst samenwerking met een ander kerkgenootschap in dezelfde plaats. Anderen verwijzen naar de livestream van een kerk in de buurt of naar een landelijke uitzending. Voorgangers die zouden komen preken, worden afgezegd. Vacante gemeenten zijn zich ervan bewust dat ze zonder eigen voorganger op achterstand staan en besteden extra aandacht aan de onderlinge verbinding met initiatieven: de gehele gemeente met bossen bloemen verrassen of een breekbrood met een paasboodschap op Stille Zaterdag bij gemeenteleden op de stoep leggen.

Opvallend is dat bij de ondervraagde kerken de buurgemeenten niet in beeld zijn. Een grote gemeente met meer predikanten kan erover nadenken hoe ze vacante gemeenten kunnen helpen. Zie ook: www.praktijkcentrum.org/blog/geen-predikant-in-deze-coronacrisis.

Neem een gratis Proefabonnement op magazine OnderWeg.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter