Column: Digitaal dansen

Eline de Boo | 9 mei 2020
  • Column

‘Sorry hoor, maar dit is echt S-A-A-I,’ verzuchten ze. We kijken naar de dienst van onze gemeente. De dominee in toga hoog op de preekstoel, twee gemeenteleden zingen mee met het kistorgel. De inhoud is mooi en vertrouwd. Goed om zo door te zetten, ik geloof dat het houvast en hoop geeft dat de kerk en het evangelie doorgaan. Maar ik herken het gevoel van mijn kinderen wel.

Onder geveinsd gemopper van mijn kant switchen we naar een jongerendienst op televisie. Na afloop zeggen de tieners die ‘leuker’ te vinden, maar het enthousiasme waarmee ze normaal uit onze eigen kerk thuiskomen, is ver te zoeken. Om over het gebrek aan Geestdrift in mijn eigen hart nog maar te zwijgen.

Als ik digitaal dans, dans ik uiteindelijk alleen

Nu het ervaren van gemeenschap wegvalt, zoek ook ik naar aantrekkelijker vieringen. Niemand die het merkt als ik naar een andere dienst klik. Niemand die me vertelt dat hij me mist. Verrijkend om zo over kerkmuren heen te kijken, maar we blijven met een leeg gevoel achter. Zelfs op vakantie in het buitenland in een kerk waar ik de taal niet versta, voel ik nog meer verbondenheid.

Online diensten laten me geen eenheid ervaren. Hiervoor heb ik al mijn zintuigen nodig: het horen van de stemmen die samensmelten in de lofzang, het zien van de vader die zijn zoontje op schoot neemt, het ruiken van het zoete parfum van het oude dametje of desnoods de natte regenjassen, het proeven van de avondmaalswijn en de knuffel van een vriendin na de dienst.

Het doet me denken aan de dans van C.S. Lewis waarmee hij de gemeenschap en communicatie tussen de Vader, Zoon en Geest uitlegt. Zo in God en elkaar opgaan, als mensen die geschapen zijn om in gemeenschap met Hem en elkaar te leven, dat mis ik. Als ik digitaal dans, dans ik uiteindelijk alleen. Ik kan niet wachten tot de kerkenraad me weer op het gemeentebal uitnodigt. Mijn tieners lachen om dit romantische beeld: ‘alsof er ooit iemand zou dansen bij ons in de kerk?!’ Jawel, ik zal een vreugdedans doen tussen de eikenhouten banken.

Over de auteur
Eline de Boo

Eline de Boo is schrijfster met een missionaire roeping.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief