Stimulans: Jeremia, kerk-zijn, 2021

Debbie den Boer | 19 december 2020
  • Stimulans

Lees-, kijk- en luistertips voor geloofs- en gemeenteopbouw.

Jeremia

062127 stimulans beeld1Het boek Jeremia is een bijzonder bijbelboek. Niet alleen is dit het grootste profetische boek in het Oude Testament, maar ook wordt in geen ander boek zoveel gesproken over afval en kwaad, over verraden liefde en komende verwoesting. Tegelijkertijd is Jeremia ook een boek met profetieën van hoop waarin het hart van de God van Israël zichtbaar wordt; een God die ondanks alles het werk van zijn handen niet laat varen. De afgelopen jaren deden meerdere studenten van de Theologische Universiteit in Apeldoorn onderzoek naar dit bijbelboek. In het boek Jeremia, profeet van oordeel en hoop, het 77e deel van de Apeldoornse Studies, hebben zij dit onderzoek omgevormd tot leesbare artikelen. Een aanrader voor iedereen die zich meer in het bijbelboek Jeremia wil verdiepen!


Daarom zijn we kerk

062127 stimulans beeld2Waarom zijn we kerk? En wat missen we, nu we maar beperkt kunnen samenkomen? Deze vragen dringen zich steeds meer aan ons op. Ze doen ons nadenken over waar het in de kerk nu echt om gaat. Voor de GZB, IZB en HGJB was dit aanleiding om de campagne #daaromzijnwekerk te starten om samen na te denken over de kern van kerkzijn in deze tijd.

Op de speciaal ontwikkelde website daaromzijnwekerk.nl is onder andere een serie korte video’s te vinden over vragen als ‘hoe houden we elkaar vast?’ en ‘hoe laten we van ons horen?’. Bij elke video zijn gespreksvragen gemaakt, maar ook verwerkingsvormen om het thema concreet te maken voor de eigen gemeente. Ook zijn er gespreksmaterialen om het gesprek op gang te brengen in je gezin of op de jeugdclub. Verder worden er via de diverse socialmediakanalen van de campagne steeds weer nieuwe filmpjes gedeeld waarin mensen hun antwoord delen op de vraag waarom we kerk zijn.


Inspiratie voor het nieuwe jaar

062127 stimulans beeld3aZo tegen het einde van het jaar verschijnen er altijd veel nieuwe dagboeken. We lichten er hier twee uit.

Voor wie de Bijbel in één jaar wil lezen, komt uitgever Royal Jongbloed met de HSV Bijbel in een jaar. Dit dagboek bevat de tekst van de complete Bijbel, verdeeld over 365 dagen. Elke dag bestaat uit een verhalende tekst, een onderwijzend gedeelte en iets uit de poëtische of wijsheidsboeken. Daarbij is geprobeerd de drie teksten inhoudelijk zoveel mogelijk bij elkaar aan te laten sluiten. Op deze manier worden de verbanden die in de Bijbel aanwezig zijn zichtbaar en komt het regelmatig voor dat de Schrift als het ware commentaar geeft op de Schrift.

Voor degenen die juist wat uitleg bij de Bijbeltekst zoeken, heeft Sestra het Zij Lacht Dagboek uitgegeven. De redactie van Zij lacht deelt dagelijks overdenkingen op zijlacht.nl. Recent zijn driehonderd van deze overdenkingen gebundeld in een speciaal bijna-elke-dagboek. Elke overdenking daagt je uit om eerst zelf een stukje uit de Bijbel te lezen, waarna je in het dagboek een verdiepende uitleg leest met ter afsluiting een suggestie om mee aan de slag te gaan.

Over de auteur
Debbie den Boer

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief