Ommen geeft warmte

Praktijkcentrum | 8 januari 2022
  • Praktijklokaal

Stijgende energieprijzen: bijna iedereen heeft ermee te maken. Op veel plaatsen spelen de kerken daarop in. Dat gebeurt ook in Ommen. Daar hebben alle vijf kerkgenootschappen, waaronder de beide GKv-kerken, elkaar gevonden in een speciale actie: Ommen geeft warmte.

In dit initiatief werken de kerken samen met de burgerlijke gemeente. Dat doen ze in en vanuit het besef dat kerken vaak een goed netwerk hebben en er al allerlei lijntjes van kerk naar samenleving lopen, bijvoorbeeld via een voedselbank. Nu is het zo dat de landelijke overheid iedereen door een verlaging van de energiebelasting compenseert voor de hogere energieprijzen. Tegelijk weten we dat de verdeling beter kan: de een heeft de compensatie niet of minder nodig, voor de ander is de belastingverlaging te mager.

De kerkelijke actie in Ommen heeft twee kernpunten. Allereerst komt er een warmtefonds. Alle Ommenaren krijgen de oproep om een deel van de compensatie die het Rijk verstrekt in het fonds te storten. Ommen geeft warmte benadert ook hiervoor ook ondernemers. Verder is er een werkgroep die in samenwerking met andere organisaties juist die mensen probeert te bereiken die een extra compensatie goed kunnen gebruiken. De hoge energieprijzen kunnen hard aankomen als je van een bestaansminimum moet leven.

Uit reacties blijkt dat de gemeenteleden de actie dragen. Al voor de start ervan vroegen de gemeenteleden naar het rekeningnummer waarop ze de bijdrage gestort konden storten. De werkgroep bestaat uit twee leden van elke kerkelijke gemeente; inmiddels probeert de actiegroep de actie uit te breiden naar kerken in de dorpen rondom Ommen.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Verlos ons uit de greep van het systemische kwaad

Verlos ons uit de greep van het systemische kwaad

Maarten Boersema
  • Interview
  • Thema-artikelen
Zij helpen anderen het goede te doen

Zij helpen anderen het goede te doen

Sjoerd Wielenga
  • Reportage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief