Verbinding in crisistijd

Anko Oussoren | 29 januari 2022
  • Jeugdwerk

Elk jaar lanceert Kerkpunt in samenwerking met andere organisaties de Jeugdtrends. Als er in het afgelopen jaar iets uitspringt, is het verbinding. Jongeren zijn op zoek naar echte verbinding. De vraag voor ons is: ben jij, zijn wij in verbinding met hen?

Jongeren hebben altijd al behoefte aan verbinding gehad. Maar in coronatijd komt dat nog nadrukkelijker naar voren. Echte verbinding, daar draait het om. Hip, snel of online is niet belangrijk. Terwijl het in hun levensfase cruciaal is dat ze fysiek contact met elkaar hebben, konden jongeren elkaar ineens veel minder ontmoeten. Gebrek aan contact kan voor jongeren desastreus zijn. Het zorgde het afgelopen jaar bij hen voor een toename van angstklachten en somberheid. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet alleen om verbinding zelf. Het gaat ook om dieper contact over echte vragen waarbij jongeren ervaren dat ze persoonlijk gezien worden als mensen die ertoe doen. Onderling en met andere generaties.

Onmisbaar

We zien dat alle jeugdtrends te maken hebben met verbinding. Mentale problemen, veerkracht, polarisatie en zingeving hebben allemaal nadrukkelijk een link met verbinding. Waar de verbinding wordt verbroken, krijgen veerkracht, zingeving en mentale gezondheid een flinke knauw. Het afgelopen jaar hebben veel kerken creatief gezocht naar manieren om met de jeugd in contact te blijven. Een grote uitdaging voor kerken – corona of niet – is zoeken naar plekken waar je de verschillende generaties op een creatieve manier met elkaar kunt verbinden. Daaronder speelt de grote vraag: hoe maak je in jullie gemeente zichtbaar dat jongeren onmisbaar zijn?

Handvatten

  • Jongeren hebben mensen nodig die voor hen in de bres springen, ook in de kerk. Ze willen gezien en gehoord worden. Ze hebben ook iets bij te dragen, als je maar de tijd neemt om naar hen te luisteren! Als kerk kunnen we een tegengeluid bieden in een wereld waar jongeren vaak niet gehoord worden.
  • Jongeren zijn vooral gericht op het leven nu. Sluit daarbij aan en durf ook verder te gaan. Ze weten best dat het leven niet maakbaar is, maar voelen zich schuldig als ze het zelf niet maken. Een laag dieper kan er veel meer spelen dan op het eerste gezicht lijkt.
  • Focus je als kerk op wat je hebt in plaats van op wat je mist. Ga niet voorbij aan wat moeilijk is of tegenzit, maar sta daarbij stil om daarna sterker verder te kunnen gaan.
  • Bemoedig jongeren op een manier die bij jou past! Ga geen kunstje doen, want daar prikken ze doorheen! Wees eerlijk, ook over hoe jij deze tijd beleeft en wat jou blij of boos kan maken. Dat zijn ook de momenten waarop je met hen over God kunt praten – wees ook daarin eerlijk! Doe je niet vromer voor dan je bent.

Met de Jeugdtrends schetsen we wat er speelt in het leven van jongeren en willen we hoop, inspiratie en handvatten bieden aan iedereen die met jongeren optrekt. ‘Echte verbinding in tijden van crisis’ is de boodschap van de Jeugdtrends 2022. Download de Jeugdtrends 2022.

Over de auteur
Anko Oussoren

Anko Oussoren is jeugdwerker en adviseur bij Kerkpunt.

Godshuizen wereldwijd

Godshuizen wereldwijd

Inger Hoegee
  • Reportage
  • Thema-artikelen
Wat kan er in een kerkgebouw? reflectievragen

Wat kan er in een kerkgebouw? reflectievragen

Jorien Holsappel
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief