Grensoverschrijdend gedrag

Jan Kuiper | 14 mei 2022
  • Praktijklokaal

In bijna alle gemeenten binnen kerken als de CGK, GKv en NGK zijn inmiddels zogenoemde vertrouwenspersonen aangewezen. Daarop wordt vanuit het kerkverband ook aangedrongen; het Meldpunt voor seksueel misbruik (www.meldpuntmisbruik.nl) ondersteunt daarbij. De niet ophoudende stroom aan berichten over seksueel misbruik in kerk en wereld laten wel zien hoe belangrijk dat is.

In veel gemeenten krijgen de vertrouwenspersonen de kans om over hun werk te vertellen, bijvoorbeeld op een gemeentevergadering. Het kan ook zijn dat het onderwerp in preken genoemd wordt of ter sprake komt in workshops voor mensen die met jongeren werken.

In Zalk (NGK) was vertrouwenspersoon Stineke van Leusen recent aanwezig op de jeugdvereniging. Jan Dirk en Aline van Pijkeren, jeugdleiders, vertellen erover in kerkblad de Veerbel: ‘Grensoverschrijdend gedrag is op zoveel vlakken duidelijk zichtbaar in onze maatschappij. Het is mooi om daarover met elkaar open te zijn en het gesprek met de kinderen aan te gaan. Delen wat je hebt meegemaakt en bewustwording wat grensoverschrijdend gedrag bij de andere partij teweeg kan brengen, is erg belangrijk. Helemaal in clubs, waarbij aandacht en respect naar elkaar belangrijk zijn. Het is belangrijk dat de kinderen zich allemaal gezien voelen, zodat de club ook echt een plek mag zijn waar ze zich thuis voelen.’

‘In de diepste dalen ervoer ik het meest van God’

‘In de diepste dalen ervoer ik het meest van God’

Wilfred Hermans
  • Interview
  • Thema-artikelen
Goed toeven in een huis van rouw

Goed toeven in een huis van rouw

Peter Strating
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief