Zorg voor de schepping begint in je achtertuin
- Algemeen
- Opinie
Elk jaar op 22 mei is het Wereldbiodiversiteitsdag. Nóg een speciale dag, hoor ik je al verzuchten en ik zucht met je mee. Het is nauwelijks bij te houden wie of wat wanneer speciale aandacht verdient, maar het thema ‘biodiversiteit’ raakt ons allemaal. Omdat het gaat over jouw en mijn achtertuin. En uiteindelijk om het behoud van Gods mooie schepping.
Biodiversiteit zou je beknopt kunnen omschrijven als de gehele variatie aan leven op aarde. Het is het levende deel van de schepping in al haar veelvormigheid. Biologen drukken het bijvoorbeeld uit in het aantal soorten, dat is wel de eenvoudigste vorm van biodiversiteit. Je kunt alle soorten op aarde (dus alle soorten bloemen, planten, varens, mossen, korstmossen, zoogdieren, vogels, vissen, insecten, amfibieën, reptielen, spinnen, mijten, bacteriën… noem maar op) tellen, maar ook die van een klein gebied, bijvoorbeeld een bos op de Veluwe of je achtertuin. Om het iets ingewikkelder te maken: de soorten in jouw tuin zijn andere soorten dan die op de Veluwe. Die variatie noemen biologen ook biodiversiteit. Het is variatie, diversiteit, aan leven.
Uitsterven
Wereldwijd gaat de biodiversiteit hard achteruit, tal van onderzoeken wijzen dat uit. Doordat wij ondoordacht en onzorgvuldig omgaan met de schepping, die ook óns huis is, staan talloze soorten op het randje van uitsterven. Dat geldt niet alleen voor het Amazonegebied of de savannes van Afrika, ook in West-Europa worden tal van soorten bedreigd. Bovendien gaan gebieden meer op elkaar lijken, doordat juist de unieke soorten uitsterven en de mens planten en dieren overal naar toe sleept, voor de landbouw of voor de sier in je eigen achtertuin. Als deze soorten verwilderen (in de natuur terechtkomen en zich daar voortplanten), vormen ze niet zelden een bedreiging voor de wilde soorten. Er wordt wel geopperd dat de biodiversiteitscrisis groter is dan het klimaatprobleem en dat het onze menselijke cultuur nog ingrijpender zal beïnvloeden.