Vijf goede redenen om de snelweg te blokkeren

Alfred Slomp | 11 augustus 2023
  • Algemeen
  • Opinie

Rebelleren roept bij veel christenen ongemak op. De Bijbel vraagt ons immers om de overheid te eren. Als iedereen die het ergens niet mee eens is op de A12 gaat zitten, zou het snel een ongeregeld zooitje worden. Toch zijn er goede redenen voor christenen om de snelweg wél te blokkeren. Sterker nog, het past precies bij de heilige verontwaardiging die we in de Bijbel en bij helden uit het verleden tegenkomen. Ben je er nog? Ik noem je vijf redenen waarom het meedoen aan deze disruptieve, politieke acties christelijker is dan het lijkt.

  1. Jezus was geen modelburger

Wie een kinderbijbel opent, ziet Jezus afgebeeld als een lieve, vriendelijke man (vaak in een smetteloze, witte jurk). Dit kan al snel de gedachte oproepen dat christenen modelburgers zouden moeten zijn, maar niets is minder waar. Lees de evangeliën achter elkaar door en je zult versteld staan over Jezus’ confrontaties met (kerkelijke) machthebbers. Jezus negeerde openlijk religieuze wetten wanneer Hij een arme of zieke kon helpen. Hij schold kerkelijke leiders de huid vol en gebruikte fysieke agressie om de tempel te reinigen van geldhandelaren. Zijn optreden wekte zoveel woede op, dat Hij onvermijdelijk aan een kruis eindigde. Jezus wás niet lief, Hij hád ons onvoorwaardelijk lief. En dan vooral zijn meest kwetsbare vrienden, wat ons bij het volgende punt brengt.

U moet u inloggen om dit artikel te bekijken. Inloggen om toegang te krijgen.

De kerk als proeftuin

De kerk als proeftuin

Petra de Jong
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘De kracht van de lokale kerk kunnen we onderschatten’

‘De kracht van de lokale kerk kunnen we onderschatten’

Femke Woertink
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Onderweg Online

Beste Alfred, graag reageer ik op je artikel. Laat ik maar direct zeggen dat ik het niet met je eens bent. Dat weet je dat maar. Ik hou van duidelijkheid. En ik zal je ook uitleggen waarom.
1. Je vergelijking met Jezus vind ik zwak. Jezus overtrad de wet niet. Hij was goed voor de zwakken in de samenleving. Ok, hij koos onconventionele woorden en liep niet het paadje dat de farizeeen bedacht hadden, maar dat zegt meer over de dwaalleraars dan over Jezus.
2. Overheersende systemen kunnen ook verdwijnen zonder dat je de samenleving ontwricht. Moet ik ook 4 voorbeelden noemen? Nee, ik kies er slechts één. De overgang van benzineauto’s naar electrische auto’s is gebeurd zonder geweld.
3. Inspirerende helden gingen ons voor? Wel, ik ben een fan van Martin Luther King. Maaer nooit koos hij voor ontwrichtende acties voor de samenleving. Geweldloos verzet was zijn devies. En laten we zwijgen over Ghandi (die zijn vrouw sloeg) en Mandela (die een moordenaar was).
4. Als je maar extreem bent in je acties, kom je in het nieuws? Dat betekent dat op enig moment het blokkeren van de A12 geen nieuwswaarde meer heeft. Dan moet je de 2e kamer gaan bezetten. Of de ministers bedreigen. Of iets anders doen waardoor je in het nieuws komt? Hou op, zeg. Dan koos Jezus een andere route. Hij wilde lijden (ook onder verkeerde keuzes van de regering) zonder dat hij daarmee op de voorpagina van de Telegraaf zou komen.

Ik ben benieuws naar je reactie.
Caspar Voorberg

16:14 uur | 13 augustus 2023 Beantwoorden

Els Veurink (HR)

Beste Caspar,
Hieronder de reactie van auteur Alfred Slomp op de vier redenen die je geeft.

1) CV: Je vergelijking met Jezus vind ik zwak. Jezus overtrad de wet niet. Hij was goed voor de zwakken in de samenleving. Ok, hij koos onconventionele woorden en liep niet het paadje dat de farizeeën bedacht hadden, maar dat zegt meer over de dwaalleraars dan over Jezus.

AS: Ik ga niet mijn best doen iemand te overtuigen. Daarnaast ben ik geen theoloog en wil ik ervoor openstaan dat je de Bijbel ook anders kunt lezen. Tegelijkertijd vind ik het fascinerend dat Jezus met fysiek geweld de tempel leeg veegde. Theoloog Rozemarijn van ’t Einde (van het boek Rebelleren voor het leven) stelt dat Jezus een derde weg beschrijft tegen onrecht. Niet die van geweld of passiviteit, maar die van het blootleggen van onrecht. In een column in het Nederlands Dagblad beschrijft ze drie voorbeelden hoe Jezus oproept om te handelen in een onderdrukkend systeem: https://www.nd.nl/opinie/columns/1156828/de-stoep-van-het-torentje-bezetten-of-protesteren-bij-ing-dat-i#

2. CV: Overheersende systemen kunnen ook verdwijnen zonder dat je de samenleving ontwricht. Moet ik ook 4 voorbeelden noemen? Nee, ik kies er slechts één. De overgang van benzineauto’s naar elektrische auto’s is gebeurd zonder geweld.

AS: De elektrische auto is wat mij precies een goed voorbeeld van systeemverandering die nodig is. In de eerste plaats zijn we niet helemaal overgestapt op elektrische auto’s en in het tempo van invoering is de aarde al onleefbaar geworden voor we allemaal elektrisch zouden kunnen rijden. Daarnaast is een technocratische verandering niet de oplossing van de klimaatcrisis. Ook elektrisch rijden kent vele milieuproblemen (inclusief fossiele brandstoffen die nodig zijn voor elektrisch rijden). Ik geloof vooral dat we een ommekeer nodig hebben van onze destructieve manier van leven, die verdergaat dan een verandering van technische hulpmiddelen.

3. CV: Inspirerende helden gingen ons voor? Wel, ik ben een fan van Martin Luther King. Maar nooit koos hij voor ontwrichtende acties voor de samenleving. Geweldloos verzet was zijn devies. En laten we zwijgen over Ghandi (die zijn vrouw sloeg) en Mandela (die een moordenaar was).

AS: M.L. King is 29 keer gearresteerd voor het overtreden van de wet, zijn acties werden wel degelijk als disruptief ervaren. https://www.blackhistory.com/2019/11/martin-luther-king-jr-was-arrested-29-times-crimes.html?m=1 Hij heeft vele stukken geschreven over burgerlijke ongehoorzaamheid en werd hierin geïnspireerd door Gandhi.

4. CV: Als je maar extreem bent in je acties, kom je in het nieuws? Dat betekent dat op enig moment het blokkeren van de A12 geen nieuwswaarde meer heeft. Dan moet je de 2e kamer gaan bezetten. Of de ministers bedreigen. Of iets anders doen waardoor je in het nieuws komt? Hou op, zeg.
Dan koos Jezus een andere route. Hij wilde lijden (ook onder verkeerde keuzes van de regering) zonder dat hij daarmee op de voorpagina van de Telegraaf zou komen.

AS: Het is de vraag of het argument van de glijdende schaal van toepassing is op Extinction Rebellion (XR). Deze organisatie heeft duidelijke beginselen waaraan ze zich houden, waaronder geweldloosheid (zie https://extinctionrebellion.nl/over-ons. Ja, XR is in toenemende mate disruptief, maar gaat niet over op geweld. Dit is niet alleen een principiële kwestie, geweldloze bewegingen bereiken meer.

Mijn eigen afsluitende opmerking gaat over Gandhi, over wie je schrijft dat we het niet over hem hoeven te hebben, omdat hij zijn vrouw sloeg. Afgelopen vakantie las ik een biografie over Gandhi. Ik heb niet gelezen dat hij zijn vrouw sloeg, maar heb wel degelijk zijn donkere kanten leren kennen. Toch is dat geen reden om mij niet door Gandhi te laten inspireren. Immers, ieder mens heeft fouten en tekortkomingen en zo zou ik mij nooit meer door iemand kunnen laten inspireren. Daarnaast raakte de biografie mij dermate diep, dat ik er nog steeds ondersteboven van ben. Gandhi liet zien hoe sterk de kracht van geweldloos verzet is, zeker wanneer je dat combineert met een misschien wel maniakale innerlijke overtuiging om zelf het goede leven te leiden. Als er iets is wat Extinction Rebellion kan leren van Gandhi is dat hij tot in het extreme leefde waarvoor hij stond. Hij streed niet alleen voor systeemverandering, maar net zo hard voor een verandering in zijn eigen leven.
Tot slot de woorden van een andere lezer die ik hier letterlijk weergeef: ‘nav je artikel in ‘onderweg’ aug’23, wat vind je van deze: er is HOOP en hoop heeft twee wonderschone dochters: woede en moed. ennuh…de grootmoeder van die dochters heet geduld. mooi hè?!’

Reageren? Schrijf gerust naar alfred@godindesupermarkt.nl of laat een bericht achter op de website van OnderWeg.

09:58 uur | 1 september 2023 Beantwoorden

Onderweg Online

Beste Alfred,

Zaterdag stond ik ook op de A12. Bedankt voor je column. Deze helpt me om nog beter uit te leggen waarom ik er stond.

In de Klimaatviering, door Groene Kerken en Micha Nederland, van zaterdagochtend werd ik geraakt door o.a. deze liedregels:

07:52 uur | 12 september 2023 Beantwoorden

Onderweg Online

Maak ons hart onrustig, God,

Laat ons dwaas en koppig zijn.
Laat ons doorgaan tot het eind.
Gaat het onze kracht te boven,
laat ons dan in U geloven.
Laat ons dwaas en koppig zijn.

07:54 uur | 12 september 2023 Beantwoorden

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief