GKv-classis pakt kerkvisitatie anders aan

Praktijkcentrum | 15 december 2015
  • Praktijklokaal

In de NGK is ze na negatieve ervaringen in de jaren zestig feitelijk afgeschaft, maar hier en daar bezig aan een bescheiden comeback. In de GKv is ze nooit weggeweest. We hebben het over de kerkvisitatie als instrument voor de omgang van kerken met elkaar.

GKVTwee afgevaardigden (vaak predikanten) uit gemeenten in de buurt bezoeken een kerkenraadsvergadering om te peilen hoe het ervoor staat in de gemeente en om zo nodig advies te geven. Bekend en berucht zijn de eindeloze rijen vragen waarop kerkenraden een al dan niet ontwijkend antwoord kunnen geven.

De GKv-classis Groningen heeft dit toezien op elkaar recent in een andere vorm gegoten, met als doel meer inhoud te geven aan het onderlinge contact tussen de kerken en daardoor elkaar te kunnen bemoedigen. De visitatoren kiezen een thema waarmee ze alle gemeenten in de classis langsgaan, waarbij één van hen vlak voor de kerkvisitatie over dat thema komt preken.

Voor de huidige ronde is het thema ‘omgaan met verschillen’. Dit onderwerp is gekozen omdat er binnen de GKv het nodige in beweging is. Moet je het dan in alles met elkaar eens zijn om eensgezind te kunnen zijn?

Ds. Sjaak de Boer uit Haren, die als visitator op 6 december in de GKv Bedum preekte: ‘Ik preek over het thema aan de hand van Filippenzen 2:3-4, de oproep van Paulus om ook op het belang van een ander te letten. Is het bestaan van verschillen in de kerk alleen een last of zit er ook een andere, een mooie kant aan?’

De visitatoren hebben vervolgens een gesprek met een afvaardiging van de kerkenraad, nadat die eerst in volle bezetting het gesprek heeft voorbereid. Als alle kerken bezocht zijn, evalueren de visitatoren de gesprekken en brengen ze daarover rapport uit op een classisvergadering. Via het korte verslag daarvan worden de resultaten naar buiten gebracht.

Nieuw is ook dat de visitatie eens per twee jaar plaatsvindt. Kerken die daar behoefte aan hebben, kunnen elk jaar bezoek krijgen.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief