In beeld: James MacMillan

Peter Hommes | 9 juli 2016
  • In beeld

‘In beeld’ laat je aan de hand van acht vragen kennismaken met GKv’ers en NGK’ers. In deze aflevering: James MacMillan.

021405 In beeld foto1. Op wat voor manier heeft jouw geloof je leven veranderd? Ik kwam tot geloof toen ik 43 was, na een hele carrière in de rock-‘n-roll in New York. Het geloof heeft voor mij alles veranderd: wat ik doe, waarom ik het doe, voor wie ik het doe. En zonder geloof had ik nooit mijn vrouw ontmoet en was ik nooit naar Nederland gekomen. (Maar dan had ik ook geen Nederlands hoeven leren spreken.)

2. Aan welk onderwerp moeten we in OnderWeg aandacht geven? Hier moet ik belijden dat ik OnderWeg nooit heb gelezen. Ik ben relatief nieuw in de NGK, ik weet nog lang niet alles daarover.

3. Wat doe je om gelukkig te zijn? Tijd met mijn vrouw doorbrengen, of met Sela werken. Alles wat te maken heeft met muziek maken met andere mensen maakt mij blij, vooral met tieners. Zij zijn vol energie en inspiratie, ik leer veel van hen.

4. Wat is je mooiste ervaring in de kerk? Het mooiste in de afgelopen periode was de gelegenheid om de wijn aan mensen te geven tijdens het avondmaal. Ogen vol verwachting, harten open voor Jezus, actief op zoek. Dat maakt je klein. Aanbiddingsmuziek maken hoort eigenlijk ook altijd bij deze vraag. Ik kan gewoon niet kiezen.

Ik moet belijden dat ik OnderWeg nooit heb gelezen

5. Wanneer en waarom was je voor het laatst ontroerd? Tijdens het concert met Sela gisteravond. Er gebeurt altijd wel iets tijdens de concerten. Wij begonnen het lied Ik zal er zijn te spelen en een stel op de eerste rij pakte meteen elkaars hand en keek elkaar in de ogen. Dat lied betekent blijkbaar iets bijzonders voor die mensen.

6. Welk boek heb je het laatst gelezen? Preaching van Tim Keller. Ik kwam tot geloof in de Redeemer Presbyterian Church in New York, de kerk van Tim Keller, dus voor mij is zijn stijl thuiskomen. Zijn ideeën zijn belangrijk voor de kerk van nu – in Nederland zowel als in de Verenigde Staten. Zeker de moeite waard om te lezen.

7. Waar maak jij je boos over? Geweld tegen mensen, manipulatie, slavernij. Amerikaanse politiek ook – dat blijft fascinerend en frustrerend, ook op afstand. Wordt Donald Trump echt een presidentskandidaat? Give me a break!

8. Wat zou je graag nog eens overdoen? Alles en niks. Als een seculier mens houd je geen rekening met God, ik heb nog steeds het grootste deel van mijn leven zo geleefd. Tegelijk is dat ook wat het geloof zo kostbaar voor mij maakt: Jezus heeft mijn leven voor eeuwig veranderd, letterlijk. Maar ik heb gisteravond een paar verkeerde noten gespeeld tijdens het concert. Als ik daar een herkansing voor zou kunnen krijgen, dan zou ik dat geweldig vinden!

Over de auteur
Peter Hommes

Peter Hommes is predikant van de GKv Leusden en redacteur van OnderWeg.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief