Stimulans: Veertigdagentijd en asielzoekers

Heleen Sytsma-van Loo | 18 februari 2017
  • Stimulans

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer de veertigdagentijd, asielzoekers en normaal doen.

Veertigdagentijd

030418 Stimulans foto 1aOp 2 maart begint de zogenaamde veertigdagentijd: de periode van soberheid en bezinning voorafgaand aan Goede Vrijdag en Pasen. Joost van Dieren, projectleider van de veertigdagenkalender van hulpverleningsorganisatie Tear, noemt het materiaal dat zijn organisatie voor deze gelegenheid uitgeeft ‘een uitgelezen kans om met de hele kerk op te staan voor mensen dichtbij en ver weg’. Het thema van de kalender en alles daaromheen is ‘Opstaan’, bedoeld om mensen die geloven in Jezus’ opstanding zelf in beweging te zetten voor gerechtigheid. Er zijn verschillende mogelijkheden om individueel, als gezin of als gemeente met het materiaal van Tear naar Goede Vrijdag en Pasen toe te leven. Zie www.40dagenopstaan.nl.

030418 Stimulans foto 1bNatuurlijk verschijnen er ook andere nieuwe (dag)boekjes voor deze periode. De ene voet voor de andere van Klaas van de Kamp (uitgeverij Jongbloed Boeken) is een boekje met overdenkingen en gebeden, dat verschijnt op initiatief van de Oudkatholieke Kerk, met als thema pelgrimage.

Bij Columbus verschijnt God woont bij zijn volk van Hanna Holwerda, een lees- en doeboekje met illustraties van Tirza Beekhuis, bedoeld voor gezinnen met jonge kinderen. Het trekt lijnen van de tempel- en tabernakeldienst naar God die mens werd, stierf en opstond.


Uitgeprocedeerd

Stichting Gave, een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, heeft nog niet zo lang geleden een brochure uitgebracht voor mensen die te maken hebben met of iets willen betekenen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De brochure Geen doodlopende weg gaat ongemakkelijke vragen niet uit de weg, maar geeft vervolgens ook geen gemakkelijke, pasklare antwoorden. Toch wordt er een richting gewezen: het belangrijkste is om het probleem niet te ontkennen.

‘Durf te kijken in de ogen van deze medemensen. Gebruik je hart. Gebruik je verstand’, schrijft Gave-directeur Jan Pieter Mostert in het Woord vooraf. De brochure geeft een uitleg van de gangbare asielprocedure in Nederland, vertelt wat er gebeurt na afwijzing van de asielaanvraag en welke beroepsmogelijkheden er zijn, gaat in op wat er gebeurt als iemand terug moet naar het land van herkomst maar niet terug kan, en wat je als betrokkene wel en wat je beter niet kunt doen.

De brochure is gratis te downloaden via www.gave.nl/geendoodlopendeweg. Voor €2,50 plus verzendkosten krijg je een papieren exemplaar thuisgestuurd.


Doe normaal

030418 Stimulans foto 3Om nog even bij het onderwerp omgaan met asielzoekers te blijven: premier Rutte vond het vorige maand nodig een duidelijk statement te maken: je doet normaal, of je vertrekt. Bij de 11-jarige Leonie uit Emmen schoot die brief in het verkeerde keelgat en ze diende hem van repliek: ‘Wij zijn de toekomst, en daar horen zij (asielzoekerskinderen) ook bij.’

Corjan Matsinger (www.youngholy.nl) schreef er op 2 februari een blog over, waarin hij en passant een paar handvatten geeft om met kinderen van ongeveer 8 tot 15 jaar het gesprek over integratie te voeren, wat gezien de resultaten van onderzoeksbureau DUO die in diezelfde week gepubliceerd werden, niet of nauwelijks gebeurt. Een tip voor het kinder- en jeugdwerk om dit onderwerp eens op de agenda te zetten.


Ambachtelijk preken en toegewijd horen

Voor predikers én toehoorders verscheen onlangs een gedegen studieboek van Ciska Stark en Bert de Leede, beiden verbonden of verbonden geweest aan de PThU, over protestantse prediking, getiteld Ontvouwen. Protestantse prediking in de praktijk (Zoetermeer (Boekencentrum), 2017).

030418 Stimulans foto 4In de aanhef van hun boek schrijven de auteurs: ‘Wij zetten een vraagteken bij de, ook binnen de kerk, vaak geuite mening dat een preek, zo’n monoloog van pakweg vijftien tot vijfendertig minuten, in onze tijd niet meer zou kunnen als communicatiemiddel. De maatschappelijke praktijk bewijst het tegendeel. Toespraken doen het nog altijd, en ze doen er op beslissende momenten toe.’

Voor een studiemiddag naar aanleiding van de verschijning van het boek werd het eigen karakter van de preek als volgt omschreven: ‘Prediking in een seculiere tijd is inwijding: in de Bijbel, in het christelijke geloven en leven, in het bidden, in het vieren en in toegewijd leven. Horen naar prediking in een seculiere tijd vraagt omgekeerd om toewijding: eerbied, antwoord, belijden, delen. Waar deze beide bewegingen samenkomen, komt de preek tot zijn recht.’ (www.preekwijzer.nl/nieuws/1%7C8393#)

Over de auteur
Heleen Sytsma-van Loo

Heleen Sytsma-van Loo is neerlandicus en redacteur van OnderWeg.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief