Kinder- en jeugdpastoraat in NGK Dordrecht

Praktijkcentrum | 4 maart 2017
  • Praktijklokaal

Het lijkt vanzelfsprekend: speciaal pastoraat voor kinderen en jongeren, maar het is binnen de kerken nog een tamelijk zeldzaam verschijnsel. ‘Mij vroeg hij nooit wat’, is een nogal eens gehoorde klacht van pubers, als de ouderling langs geweest is. In de Open Hof (NGK Dordrecht) is naast het kinder- en jeugdwerk nu ook kinder- en jeugdpastoraat opgezet, waarin het draait om individuele aandacht. Jeugdoudste Rik Mouissie: ‘Het is ons verlangen dat ieder kind en iedere jongere in de gemeente persoonlijk gezien en gekend wordt, en dat er mensen zijn die meeleven in moeilijke tijden en hen soms een stapje op weg kunnen helpen.’

n de een-op-eencontacten met kinderen en jongeren gaat het vaak over problemen als ruzie, echtscheiding en  eenzaamheid op school.

n de een-op-eencontacten met kinderen en jongeren gaat het vaak over problemen als ruzie, echtscheiding en eenzaamheid op school.

Het kinderen- en jongerenpastoraat hangt nauw samen met het jeugdwerk als geheel. Daarin zijn de houding en de benadering van de groepsleiders cruciaal: relationeel leidinggeven en betrokken zijn op het leven van de kinderen en jongeren. Dat schept een klimaat waarin een-op-eencontacten kunnen ontstaan. Groepsleider Karen Slikker: ‘Kinderen en jongeren komen niet zomaar naar je toe om een afspraak te maken. Maar tijdens het groepswerk komen soms dingen naar voren, waar je later dan met hen persoonlijk over doorpraat.’

Als een kind of jongere meer aandacht nodig heeft dan de club- of jeugdleider kan bieden of als kinderen of jongeren buiten beeld van het kinder- of jeugdwerk raken, is er het pitstopteam. De leden daarvan kunnen individuele aandacht en zorg bieden door met het betreffende kind of de jongere mee op te lopen of door het inschakelen van gemeenteleden waar de jongere een klik mee heeft. Bij zorgpunten die vragen om professionele hulpverlening kan het pitstopteam desgewenst meedenken over de mogelijkheden van doorverwijzing.

In de een-op-eencontacten met kinderen en jongeren gaat het vaak over problemen als ruzie (ook tussen de ouders), echtscheiding, eenzaamheid op school, gepest worden en (vooral bij tieners) het uiterlijk.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief