Vieringleiders en programmamakers in NGK RijnWaarde

0

De NGK RijnWaarde (voluit: Utrecht Leidsche Rijn-Rijnwaarde) is een jonge gemeente, ze bestaat nog geen tien jaar. Mede hierdoor is al vanaf de start van de gemeente een eigen liturgische cultuur ontstaan, met eigen taken voor predikant, vieringleiders en ‘programmamakers’.

RijnWaardeDe vieringleider heet mensen welkom en doet de mededelingen en de voorbede. Hiermee wordt, ook voor bezoekers, zichtbaar gemaakt dat meer mensen dan alleen een predikant betrokken zijn bij de eredienst. Ds. Mark Rietkerk: ‘Zo kan ik me concentreren op de inhoudelijke kant van de eredienst.’

Naast de vieringleiders zijn er ook programmamakers. Zij zoeken de liederen voor de dienst uit en maken deel uit van het muziekteam dat de dienst muzikaal begeleidt. De predikant zorgt voor het thema en de Bijbeltekst en geeft suggesties voor liederen. De dienstdoende programmamaker kiest de liederen uit en maakt een definitieve liedselectie in overleg met de predikant. Voordeel van deze aanpak is dat de programmamakers goed thuis zijn in het brede assortiment van liederen waaruit kan worden geput. Bovendien onderstreept deze aanpak de gevarieerdheid van de gemeente, omdat elke deelnemer in het team zijn eigen achtergrond en ideeën meeneemt.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter