Doen wat je zegt

0

Bart en ik kennen elkaar van een reis naar Taizé in Frankrijk, maar voor vandaag hadden we elkaar niet uitgebreid gesproken. Bart vertelt in rap tempo hoe hij als tiener met levensvragen door een godservaring tijdens een stiltegebed ging nadenken over hoe hij het geloof kon gaan praktiseren. Hij belijdt zijn geloof met zijn gospelkoor en met activiteiten in zijn gemeente en daarbuiten, waarbij zijn motto is: practice what you preach.

Bart (24 jaar) woont inmiddels zes jaar in Utrecht en studeert hbo sociaaljuridische dienstverlening. Met zijn studie als achtergrond doet hij vrijwilligerswerk met dak- en thuislozen. Hij zet zich in voor schuldhulp en schuldsanering. Daarnaast heeft hij een vol sociaal leven in zijn gemeente, in de diaconie en met het gospelkoor. En dan is hij ook nog dagelijks in de sportschool te vinden. Atypisch aan Bart is dat hij zijn zaterdagavond meestal bestemt voor niets doen. Uitgaan doet hij vooral op donderdag, want dat is de studentenavond in Utrecht.

Worsteling

Van huis uit heeft hij meegekregen om respectvol naar iedereen te zijn. Respect komt volgens Bart voort uit de keuze om moeite te doen om de ander belangrijk te vinden. Door anderen echt belangrijk te maken, leerde hij ook een worsteling kennen, namelijk over de vraag hoeveel ruimte de ander krijgt en hoeveel je voor jezelf mag (of misschien wel moet) nemen.

Zoals Bart het ervaart kan hij zich zonder die worsteling niet werkelijk geven aan een ander. Anders kan het jezelf inzetten voor een ander zomaar een plichtsgetrouwe handeling worden, een manier van doen waarin het gevaar van onpersoonlijk contact schuilt. Bij deze afweging gaat het niet om een plicht, maar gaat het erom samen met God te bepalen hoeveel tijd er is voor Hem, voor jezelf en voor de ander.

Geopenbaard

Van de gemeente van zijn jeugd heeft Bart meegekregen dat het gaat om practice what you preach (doe zelf wat je verkondigt). De verhalen uit de Bijbel geven je kennis over wat God van iedereen verwacht en met die verwachting ga je zelf aan de slag. Een jaar of zeven geleden werd dat besef hem geopenbaard in een gebed tijdens een kloosterweekend in Egmond aan Zee. Sindsdien is Bart ernaar gaan leven.

Halverwege het gesprek vraag ik hem even pauze te nemen. Hij vertelt zo veel in korte tijd, dat ik me afvraag wat Bart allemaal al in zijn leven heeft meegemaakt. Dat blijkt genoeg te zijn om te kunnen zeggen dat hij uit levenservaring spreekt; vanwege zijn privacy laat ik het daarbij.

Ik vraag me af wat Bart allemaal al in zijn leven heeft meegemaakt

‘Ik ben gelovig’ betekent voor Bart dat hij elke dag bewust bezig is met hoe hij invulling kan geven aan practice what you preach. Zijn studie geeft hem de mogelijkheid om met zijn vrijwilligerswerk voor dak- en thuislozen en in de schuldhulpverlening mensen te helpen weer zelfredzaam te worden. Het betekent ook dat hij tijd neemt voor God. Daarbij voelt Bart zich prettig bij de manier van Bijbellezen van Taizé: een gedeelte uit de Bijbel lezen en daarna de tekst in stilte op je in laten werken. Die rust en ontspanning deelt Bart met verschillende vrienden die hij heeft ontmoet in Taizé, waaronder een Britse waarmee hij al jaren regelmatig contact heeft.

Zo geeft Bart elke dag invulling aan Gods genade in Christus. Doordeweeks is hij vooral gericht op de ander en in het weekend meer op zichzelf. Hij geniet van de christelijke muziek tijdens de zaterdagmiddaguitvoeringen in de Domkerk. En op zondag is hij in de kerk te vinden en maakt hij tijd voor de vrienden waar hij doordeweeks vaak niet aan toekomt.

Levensveranderend

De practice what you preach-instelling kom ik als jeugdwerker vaker tegen onder gelovige jongeren en jongvolwassenen. Bart beschrijft hoe hij Jezus is gaan volgen: hij leerde God kennen door de Bijbel en ging vervolgens doen wat Jezus zijn volgelingen opdraagt. Daarin zit een levensveranderend moment: een indringende levensles, een bekering of een ervaren roeping.

Als jeugdwerker kan ik jongeren zo’n ervaring niet geven. Wat ik wel kan doen, is activiteiten organiseren waarin jongeren met zichzelf, anderen en God geconfronteerd worden. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn een Sonriseweek organiseren (via Athletes in Action), jongeren meenemen naar Opwekking of New Wine, een kloosterweekend houden, een Taizéreis of een diaconale reis maken. Het zijn allemaal gelegenheden waarin jongeren even uit hun vertrouwde omgeving stappen. Tijdens zo’n activiteit is het mijn rol om de jongeren hun gang te laten gaan en zelf voor hen beschikbaar te zijn, om samen te bidden of om door te praten over een ervaring. Voor iemand als Bart was zo’n activiteit nodig om God te leren kennen.


Agenda

031228 Jeugdwerk foto Agenda22 tot 28 juli: New Wine Zomerconferentie. Thema: God in ons midden. Meer hierover op www.new-wine.nl/zomerconferentie.

27 juli tot 2 augustus: TeenStreet Offenburg (Duitsland). Thema: Unshakeable. Zie www.om.org/teenstreet/nl_NL/content/teenstreet17.

18 tot 20 augustus: Graceland Festival, op evenemententerrein Paasheuvel in Vierhouten. Zie gracelandfestival.nl.


Media/tips

Onlangs hebben we enkele artikelen die we schreven voor OnderWeg aangevuld en gebundeld in de brochure Deel je leven! Het is een magazine boordevol informatie en inspiratie voor jeugddiaconaat en kan helpen om activiteiten te organiseren waar jongeren met zichzelf, anderen en God worden geconfronteerd. De brochure is te downloaden via onder meer de website van het Praktijkcentrum: www.praktijkcentrum.org/jeugddiaconaat-brochure-deel-je-leven.

Er zijn meerdere plekken waar je samen met jongeren naar toe kunt gaan voor een kloosterweekend. Een mooie (en betaalbare) plek is de Benedictijnse Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Het is een plaats van gebed en ontmoeting, van rust en stilte, waar iedereen zich thuis mag voelen en op adem mag komen en ‘vrij mag worden voor God’. Zie www.abdijvanegmond.nl.

De band Black Eyed Peas maakte recentelijk een remake van het nummer ‘Where is the love?’ In het nummer komt het motto van Bart – practice what you preach – regelmatig terug. In een tijd vol aanslagen en wapengeweld is het een nummer dat mensen bij elkaar wil brengen. Zie www.youtube.com/watch?v=YsRMoWYGLNA.

Met bijdragen van Karen Scheele (NGJ) en Anko Oussoren (Praktijkcentrum GKv). De naam Bart is vanwege zijn privacy gefingeerd.

Delen.

Over de auteur

Paul Smit (NGK) is jeugdwerker en werkzaam bij het Nederlands Gereformeerd Jeugdwerk (NGJ).

Laat een reactie achter