Uitgelezen gerechten en belegen wijnen

0

Voor wie het nog niet weten: ik houd van lekker eten en drinken. Ik ben jaren lid geweest van een kookclub en heb daar de belangrijkste kooktechnieken geleerd. Ook kan ik redelijk een goede wijn bij een gerecht uitzoeken. Het leukste vind ik om samen met Nienke, mijn vrouw, een drie-, vier- of vijfgangendiner te maken voor familie, vriendenburen of leden van de kerkelijke gemeente.

Het is opvallend dat in het Oude Testament bij de beschrijving van de dag van de HEER zo veel culinaire beelden worden gebruikt. Zo lezen in Joel 4:18: ‘Dan, in die tijd, zal de wijn van de bergen druipen.’ In Jesaja 25 lezen we dat God in het einde der tijden voor alle volken een feestmaal op de berg Sion zal aanrichten met ‘uitgelezen gerechten en belegen wijnen, een feestmaal rijk aan merg en vet, met pure, rijpe wijnen’. Kortom, de beste ingrediënten, de meest verfijnde smaken en de heerlijkste geuren. En dat alles in overvloed.

Hij looft en prijst God voor alle goede ingrediënten
die Hij in de schepping heeft gelegd

Robert Farrar Capon, episcopaals priester en hobbykok, geeft in zijn boek The Supper of the Lamb een mix van culinaire overwegingen, mooie recepten en theologische reflecties. Hij looft en prijst God voor alle goede ingrediënten en alle mogelijkheden die Hij in de schepping heeft gelegd. Capon wijst ook op de waarde van het genieten voor de toekomst: het oefenen van al onze culinaire zinnen voor de dag dat we deel mogen nemen aan het hemelse diner waar we onze God mogen ontmoeten. Samen met alle volken die leven van zijn genade.

In het begin van mijn ‘carrière’ als hobbykok schaamde ik me weleens voor de bijzondere gerechten en de duurdere wijnen die ik mijn gasten voorzette. Mogen we als kinderen van God zo uitbundig genieten? Capon heeft mij mede over de drempel getrokken: genieten van eten en drinken is je voorbereiden op het hemelse diner van God!

Delen.

Over de auteur

Maarten Verkerk is onder meer bijzonder hoogleraar filosofie aan de TU Eindhoven en de Universiteit Maastricht.

Reacties zijn gesloten.