Geefbrief geeft inzicht in kerkelijke financiën

Praktijkcentrum | 3 februari 2017
  • Praktijklokaal

Het begin van het jaar is de tijd om jaarrekeningen en begrotingen op te stellen, ook binnen de kerken. Voor veel kerken blijkt het lastiger te worden om de touwtjes aan elkaar te knopen, hoewel er ook genoeg kerken zijn die geld overhouden. De publicatie Cijfers en feiten geeft een overzicht van de situatie binnen de GKv. Maar hoe geef je de gemeente inzicht in de cijfers en hoe stimuleer je de gemeenteleden om te geven?

030304 Praktijklokaal foto 2Vaak krijg je als gemeentelid een keurig overzicht van de inkomsten en uitgaven van het vorige jaar en van de bezittingen en schulden, in correcte, boekhoudkundige termen, samen met een begroting voor het komende jaar. Je moet echter boekhoudkundig wel enigszins onderlegd zijn om zo’n pakket informatie te kunnen begrijpen, zeker als het jargon echt toeslaat, met zinnen als: ‘achterstallige vrijwillige bijdragen zijn “invorderbaar”’.

De Ichthuskerk van Den Haag (GKv) doet het sinds 2016 anders. De kerk brengt een Geefbrief uit, waarin de financiën van de kerk op een heldere en inzichtgevende manier uitgelegd worden, zodat ook mensen die niet boekhoudkundig onderlegd zijn het snappen. De brief bevat een Bijbelse verantwoording van het geven en een beschouwing over hoe je als christen om kunt gaan met de Bijbelse regel van de tienden: niet als een richtlijn voor het percentage van je inkomen dat je aan de kerk geeft, maar als indicatie van het totale bedrag dat je weggeeft. Overigens met alle nadruk vanuit het Nieuwe Testament op de vrijwilligheid.

De brief wijst voor het geefbedrag op drie kernwoorden vanuit de Bijbel: het is vrijwillig, het is uit liefde en het is goed voor jezelf. Over dat laatste: ‘(Geven) helpt je om gericht te zijn op God en zijn koninkrijk, of om het met de woorden van Jezus te zeggen: “Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn” (Lucas 12:34).’

Of het door de Geefbrief komt, is moeilijk na te gaan, maar de gemeente sloot 2016 af met een positief resultaat, terwijl een groot tekort verwacht werd. De begroting voor 2017 bevat een klein tekort. De brief sluit daarom af met: ‘In deze brief hebt u kunnen lezen over geven aan de kerk, welke principes daarvoor gelden en ook heel praktisch hoe je daarmee om kunt gaan.

Daarnaast is aangegeven dat we als kerk voor 2017 een tekort verwachten. We kennen niet ieders persoonlijke financiële situatie. Misschien hebt u het ruim en kunt u meer geven, misschien is het precies andersom. Hoe het ook is, geven aan de kerk is een mogelijkheid om bij te dragen aan het koninkrijk van God. Maak daar dankbaar gebruik van!’

Webtips
ichthuskerkdenhaag.nl/geefbrief-2017
www.steunpuntkerkenwerk.nl/financien/cijfers-en-feiten
ernstleeftink.wordpress.com/2016/06/04/durf-te-geven-maar-hoeveel-en-waar-aan

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief