Stimulans: Preken, recht doen, vergeetachtigheid

Heleen Sytsma-van Loo | 16 september 2017
  • Stimulans

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer preken, recht doen en vergeetachtigheid.

Nadenken over preken

Beeld uit de lezing van Paulien Vervoorn.

Beeld uit de lezing van Paulien Vervoorn.

Ruim een jaar geleden verscheen van Tim Keller het boek Preken. Geloof overbrengen in een sceptische tijd (uitgeverij Van Wijnen). Kennisplatform AKZ+/Weetwatjegelooft wijdde er korte tijd later een studiebijeenkomst aan. Op de website van deze organisatie staan sinds vorige maand de video’s van de lezingen die op deze studiedag zijn gehouden. Samen vormen ze een zesdelige cursus over verschillende aspecten van preken in de geseculariseerde context van de hedendaagse samenleving. Abonnees (vanaf €3,95 per maand) kunnen na inloggen meteen de hele serie bekijken.

De lezing van trainer, spreker en auteur Paulien Vervoorn is voor iedereen gratis toegankelijk; deze gaat over het aanspreken van het hart in de prediking. Andere sprekers op de studiebijeenkomst waren Arie Baars, William den Boer, Kees de Groot, Paulien Visser en Jos Douma. Hun lezingen zijn te bekijken via www.weetwatjegelooft.nl/cursus/geloof-overbrengen-in-een-sceptische-tijd (maar dus alleen na betaling).


Elke dag recht doen

031722 Stimulans foto 2Het is nog wat vroeg, maar geïnteresseerden kunnen nu al een scheurkalender voor 2018 bestellen met als thema ‘365 dagen goed en recht doen’. De titel verraadt meteen de organisatie die de kalender uitgeeft, namelijk Micha Nederland. Voor elk van de 365 dagen van het jaar geeft deze kalender een gedachte of idee om recht te doen.

De scheurkalender gaat in grote lijnen over twee soorten recht doen: zorg voor de schepping en zorg voor de naaste. En dus volgt een lofzang op het wonderlijke leven van de koekoek direct op een aantal tips over het verminderen van je afvalberg of het omgaan met je eenzame buurman of de vluchteling aan je voordeur. Ook vind je tips over verantwoord beleggen, moestuinieren, duurzaam eten en het kopen van eerlijke kleding, recepten en fietsroutes. Elke zondag is er een kort ‘preekje’ aan de hand van een Bijbeltekst.

Theanne Boer had de leiding bij het samenstellen van de kalender en is daarbij geholpen door talloze schrijvers en organisaties.


Haperend geheugen

031722 Stimulans foto 3Een bijzondere uitgave van uitgeverij Jongbloed in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap is Dwalen door verhalen. Bijbelse thema’s, alledaagse herinneringen. Het boek is speciaal gemaakt voor mensen die vergeetachtig beginnen te worden en voor hun familieleden of (geestelijk) verzorgers. Twintig platen herinneren hen aan gewone alledaagse momenten, zoals opstaan, persoonlijke verzorging, aanraking, bezoek, een maaltijd, vreugde en verdriet.

Bij elke plaat horen een Bijbeltekst, een voorleesfragmentje en een paar eenvoudige gespreksvragen. Het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld heet ‘Het wordt licht’ en daarbij hoort Genesis 1:3-5, over de eerste scheppingsdag. Vragen die misschien een gesprekje mogelijk maken zijn: hoe ging het vroeger na het opstaan?, en: wat voor weer is het vandaag? Auteur Hadewey Buitenwerf hoopt dat het boek gebruikt wordt om lekker in te bladeren en te kijken, en dat het aanleiding geeft tot gesprekken van hart tot hart.


Voor iedereen

031722 Stimulans foto 4Na de succesvolle Dogmatiek voor iedereen komt uitgeverij Boekencentrum nu met De Bijbel voor iedereen. Met ‘iedereen’ wordt denk ik bedoeld de geïnteresseerde maar niet theologisch onderlegde lezer. Catecheten en jongerenwerkers kunnen er vast mee uit de voeten en vinden er een schat aan goed geordend materiaal. Het boek is fris en modern vormgegeven en geeft veel informatie en uitleg over het belang, ontstaan en karakter van de Bijbel.

Het bevat en vermeldt ook allerlei hulpmiddelen bij het lezen en bestuderen van de Bijbel. In de lopende tekst ingevoegde kadertekstjes, herkenbaar aan een pictogram, dagen uit om zelf of met elkaar over een bepaald onderwerp door te denken en te spreken, of in de Bijbel naar een antwoord op zoek te gaan.

Auteurs zijn Pieter Siebesma, hoogleraar godsdienstwetenschappen en missiologie aan de ETF te Leuven, en Age Romkes, tot vorig jaar docent aan de CHE en nu betrokken bij Artios Netwerk. Op de website van die organisatie is een hoofdstuk van het boek te downloaden (www.artios.nl).

Over de auteur
Heleen Sytsma-van Loo

Heleen Sytsma-van Loo is neerlandicus en redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief