Groeiende aandacht voor twijfelaars

0

Lange tijd was het not done: toegeven dat je twijfels hebt rond het geloof. Steeds meer gemeenten krijgen echter aandacht voor de groeiende groep jongeren die geen belijdenis gaan doen omdat ze met geloofsvragen worstelen. Vaak gebeurt dat in de vorm van gespreksgroepen voor zoekers/twijfelaars, die bijvoorbeeld maandelijks bij elkaar komen. Zo wil ds. Wieb Dijksterhuis van de NGK Ermelo met een groep jongeren het boek De stilte van God van Reinier Sonneveld bespreken, een boek voor mensen die worstelen met hun geloof.

Niet alleen jongeren hebben twijfels rond het geloof, ook bij andere generaties speelt twijfel een rol.

Niet alleen jongeren hebben twijfels rond het geloof, ook bij andere generaties speelt twijfel een rol.

‘Voor millennials lijkt twijfel een lifestyle’, citeert Robert Doornenbal (NGK Houten) de NRC. In dit geval gaat het om jonge mensen, maar Doornenbal ziet de twijfel ook toeslaan bij andere generaties. Vandaar dat er in de NGK Houten initiatieven worden ontplooid om daar aandacht aan te geven. De oudstenraad gaat zich op een bezinningsbijeenkomst met het thema bezighouden en op 7 december is er een speciale avond over twijfel vanuit het team Onderwijs. Robert Doornenbal: ‘Zo’n thema-avond kan te hoge verwachtingen wekken. Zo van: eindelijk een antwoord op mijn vragen?! Nou, nee. Het zal vooral gaan om een stukje herkenning: ik ben niet de enige die weleens twijfelt.’

De NGK Houten kent ook praise-avonden en mensen zouden zomaar spanning kunnen voelen tussen de bedoeling van die avonden en de ruimte die wordt gevraagd voor geloofsvragen, aldus Doornenbal. Hij wijst erop dat iedereen daarin verschillend is. Dat komt ook naar voren op de avond in december: hoe komt het dat de één meer vatbaar is voor twijfel dan de ander? En vooral: wat zegt de Bijbel erover?

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.