Stimulans: Eenzaamheid en Tim Keller

Heleen Sytsma-van Loo | 14 oktober 2017
  • Stimulans

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer de Bijbel Dichtbij, eenzaamheid en Tim Keller.

Bijbel Dichtbij

031918 Stimulans foto 1Vanuit het gezamenlijke verlangen om de Bijbel dicht bij mensen te brengen én nog meer mensen te helpen om Jezus beter te leren kennen, hebben het Nederlands Bijbelgenootschap en de Evangelische Omroep samen de schouders gezet onder een nieuwe editie van de Bijbel in Gewone Taal. Deze laagdrempelige uitgave, getiteld Bijbel Dichtbij, is 5 oktober verschenen en moet de lezer helpen bij het begrijpen, uitleggen en toepassen van de Bijbel.

Naast veel uitleg en vragen die stimuleren om over de gelezen tekst na te denken en deze toe te passen, bevat de Bijbel Dichtbij thematische inleidingen bij elk Bijbelboek, landkaarten, themapagina’s en doorverwijzingen naar onderling gerelateerde Bijbelteksten. Bijbelwetenschappers, theologen en voorgangers uit verschillende kerken hebben aan deze uitgave meegewerkt.


Tegen eenzaamheid

031918 Stimulans foto 2Maar liefst een miljoen Nederlanders geeft aan zich incidenteel of structureel eenzaam te voelen. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties dat zich ervoor inspant om eenzaamheid te bestrijden door middel van voorlichting, toerusting en daadwerkelijke, concrete initiatieven op landelijk en regionaal niveau. Op de website van de organisatie, www.samentegeneenzaamheid.nl, is daar van alles over te lezen.

De bedoeling is dat organisaties – en waarom zouden dat geen kerken kunnen zijn? – al dan niet in samenwerking met de overheid, de krachten bundelen in de strijd tegen eenzaamheid. Diakenen en diaconieën kunnen zich door Coalitie Erbij laten inspireren om op dit terrein beleid te ontwikkelen en uit te voeren.

Speciaal voor werkers in de kerk heeft mediawebsite www.opkijken.nl ook een themapagina gemaakt over eenzaamheid (zoek op de homepage onder ‘thema’s’). Er is van alles te vinden, waaronder een preekschets over Genesis 28 van ds. Gerard Nederveen (NGK Dalfsen), blogs, materiaal voor kinder- en jongerengroepen en diverse overdenkingen.


Een nieuwe Keller

031918 Stimulans foto 3Eén dezer dagen verschijnt bij uitgeverij Van Wijnen Bij je volle verstand. Een uitnodiging voor sceptici. Timothy Keller gaat daarin een stap verder dan in In alle redelijkheid, het boek waarmee hij bijna tien jaar geleden in Nederland doorbrak. Nu daagt hij twijfelaars en zoekers uit om het christendom een kans te geven en serieus in overweging te nemen: stel nou eens dat het christelijk geloof de ultieme bron blijkt te zijn van antwoorden op vragen die betrekking hebben op voldoening, persoonlijke vrijheid, rechtvaardigheid en hoop? De auteur betoogt dat het christendom op die terreinen de confrontatie aankan met andere godsdiensten en filosofieën en zelfs betere papieren heeft.

In onze tijd wordt veel waarde gehecht aan empirische argumentatie, aan de evolutie van menselijke vooruitgang en aan ieders recht om zelf uitdrukking te geven aan zijn of haar meest authentieke zingeving, bedoeling en vreugde. Ook in deze tijd is er volgens Keller beslist ruimte om serieus na te denken over een God of een hogere macht. Het boek, dat behoorlijk filosofisch van aard is, werpt licht op de onmiskenbare waarde en het grote belang van het christendom, dat meer dan ooit relevant is.


Onderzoek naar Jezus

031918 Stimulans foto 4aEveneens apologetisch maar veel laagdrempeliger is de documentaire The Case for Christ van Lee Strobel. De documentaire is sinds dit voorjaar op dvd verkrijgbaar én te zien op YouTube (zoek met ‘Lee Strobel bewijs genoeg’ voor de versie met Nederlandse ondertiteling). Strobel, voormalig rechtbankverslaggever in Chicago, was jarenlang atheïst, tot zijn vrouw tot geloof kwam en hij op zoek ging naar een antwoord op de vraag: wat is er nu eigenlijk echt bekend over Jezus? Hij vertelt in de documentaire hoe hij daarover dertien topwetenschappers ondervraagd heeft. Eerder zette hij wat hij van hen leerde al op een rijtje in het boek The Case for Christ (vertaald als Bewijs genoeg…, uitgeverij Gideon) dat in 1998 verscheen, twee jaar later gevolgd door The Case for Faith en in 2004 door The Case for a Creator (in het Nederlands: Feiten genoeg…, eveneens bij uitgeverij Gideon).

Over de auteur
Heleen Sytsma-van Loo

Heleen Sytsma-van Loo is neerlandicus en redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief