GKv Zwijndrecht geeft lessen zelfverdediging

0

Waar denk je aan bij kerkelijk jeugdwerk onder meiden van 12 tot 19 jaar? Vast niet aan lessen zelfverdediging. Maar dat gebeurt wel in de GKv Zwijndrecht.

‘Het gaat er vooral om dat via de lessen het zelfrespect van de meiden wordt vergroot.’

‘Het gaat er vooral om dat via de lessen het zelfrespect van de meiden wordt vergroot.’

Volgens één van de organisatoren, zelf beoefenaar van een vechtsport, was de aanleiding een concrete situatie waarin een meisje werd lastiggevallen en haar vriend werd mishandeld. Samen met een ander besloot hij lessen zelfverdediging aan te bieden, met als belangrijkste invalshoek: ga dat soort situaties uit de weg. ‘De neiging is groot om op zo’n moment op slot te schieten en het allemaal maar te laten gebeuren. Wij helpen de meiden te beseffen dat je vaak ook kunt besluiten weg te gaan. Het gaat er vooral om dat via de lessen het zelfrespect van de meiden wordt vergroot.’

De organisatoren wijzen erop dat op dit punt – zelfrespect – het belangrijkste thuis gebeurt, in de opvoeding. Daar willen ze op voortborduren, waarbij gedurende de tien cursuslessen aan de parate kennis rond zelfverdediging wordt gewerkt.

Tijdens de lessen wordt een veilige situatie gecreëerd: de cursusleiders zijn altijd met z’n tweeën, de ouders zijn erbij en jongens zijn niet welkom. ‘Als er jongens bij zijn, krijg je snel een sfeer van bravoure, waardoor de lessen hun doel voorbijschieten.’ Mogelijk komt er in Zwijndrecht voor jongens nog wel een vergelijkbaar initiatief.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.