Cursus levenskunst in NGK Houten

0

‘We leven in een tijd van grote en snelle veranderingen. Wat twintig jaar geleden vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. Dat geldt ook op het gebied van levensstijl en ethische keuzes. Ook in De Lichtboog (en breder, in christelijke kring en daarbuiten) wordt er heel verschillend gedacht en geleefd. De één doet alles met de auto en koopt een nog groter huis. De ander gaat klein wonen in een ecowijk en doet de auto de deur uit. De ene jongere kiest voor samenwonen. De andere wil dat ook – maar dan wel getrouwd! Als christenen baseren we ons op de Bijbel voor ons doen en laten, maar in de praktijk komen we op verschillende standpunten uit. Of we zijn zoekend naar de manier waarop de Bijbel relevant kan zijn voor ons dagelijks leven.’

De ene jongere kiest voor samenwonen. De andere wil dat ook – maar dan wel getrouwd!

De ene jongere kiest voor samenwonen. De andere wil dat ook – maar dan wel getrouwd!

Zo beschrijft Robert Doornenbal van de NGK Houten de aanleiding om in zijn gemeente aan de slag te gaan met de veranderingen in cultuur en ethiek. De eerste activiteit is breed opgezet: een studiedag op 27 januari 2018, bestemd voor De Lichtboog en belangstellenden van buiten over ‘Ethiek en levenskunst. Tussen vrijblijvendheid en pasklare antwoorden’. Het thema wordt ‘s morgens belicht door Patrick Nullens, hoogleraar ethiek in Leuven (België). ‘s Middags komt in miniseminars een breed scala aan actuele thema’s aan de orde.

De studiedag krijgt een vervolg in een cursus van vier avonden, opgezet volgens een trechtermodel: ‘We beginnen met de meest wijde cirkel: een cultuurverkenning. We peilen het “water” waar we allemaal in rondzwemmen en door worden beïnvloed. Daarna bespreken we op welke verschillende, vaak elkaar aanvullende manieren je om kunt gaan met ethische vragen en dilemma’s. Vervolgens gaan we op zoek naar hoe je de Bijbel wel en niet kunt gebruiken als het gaat om actuele ethische vraagstukken. En dan komen we toe aan een hot issue: relaties en seksualiteit.’ De vier avonden richten zich niet op ‘pasklare antwoorden’, wel op bewustwording, verdieping, verbinding met elkaar en groei in (geestelijk) onderscheidingsvermogen.

Webtips
www.eventbrite.nl/e/tickets-ethische-vragen-en-levenskunst-39249179352
www.delichtboog.nl/nieuws/cursussen/interkerkelijke-studiedag-27-jan-2018

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.