Redactioneel: Inzicht in de tijd

Leendert de Jong | 6 januari 2018
  • Column

Je ontkomt er niet aan. Mijmeren over de tijd hoort bij deze tijd van het jaar. Over tijd die verstreek of aanstaande is. Maar wat is tijd precies? Is dat de tijd die vliegt? Nee, want of tijd snel gaat, ligt aan je omstandigheden. Wie in 2017 ziek werd, zegt tijdens opnieuw een moeilijke dag niet dat de tijd snel gaat.

Diezelfde subjectiviteit proef je in ‘een goede tijd’, als wens of als terugblik. Was 2017 bijvoorbeeld een goede tijd? Zelf zeg ik in enkele opzichten já. Neem de entree van de CU in het kabinet. Kijk naar het feit dat de GKv en de NGK elkaar voor het eerst officieel ontmoet hebben, en naar wat tijdens die bijeenkomst gedaan en gezegd kon worden. En zelf ervaar ik het GKv-besluit over m/v als goede tijd. Maar ja, ik ben maar ik: er zijn anderen die dit niet goed vinden.

Een goede tijd, 2017? Het is maar waar je naar kijkt

Een goede tijd, 2017? Het is maar waar je naar kijkt. Ik zie zomaar twee dingen, ver weg en dichtbij, die niet passen bij ‘goede tijd’. Ver weg: de Amerikaanse belastingwet die de kloof tussen arm en rijk gigantisch zal verdiepen. Dichtbij: het regeringsakkoord over het kinderpardon, dat blijft zoals het was, magertjes. Zelf raak ik maar niet die column kwijt van dominee Rikko. Hij riep op om de CU zo te blijven lastigvallen dat haar voorman tegen de premier zegt: ‘Niks krijg je meer van mij. Want ik heb mijn ziel al verkocht, het lot van kinderen en vreemdelingen.’

Levert mijmeren over tijd iets op? Niet veel. Toch zegt Prediker dat God ‘de mens inzicht in de tijd heeft gegeven’. Is dat er? Nee, let op het vers dat volgt: ‘Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden.’ Niks begrijpen dus: het snappen van de tijd is mij niet gegeven.

Prediker biedt méér. Inzicht in de tijd wil zeggen dat God ons het besef van eeuwigheid geeft: het menselijk bestaan krijgt betekenis in het licht van de eeuwigheid. Er ligt een eeuwigheid aan goede tijd klaar voor diegene die het leven als een geschenk van God ervaart. Dan is leven goed. Dan was 2017 goed. En dan ligt diezelfde glans al op voorhand over het nog maar net begonnen jaar 2018.

Over de auteur
Leendert de Jong

Leendert de Jong werkt in de media en is oud-hoofdredacteur van
OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief