‘Triades verrijken en verdiepen je geloof’

0

‘Triades zijn een mooi middel om als gelovigen uit verschillende generaties met elkaar op te trekken.’ Dat vindt 70-plusser Ale Sierksma, die tweeënhalf jaar optrok met de twintigers Erwin Klein Leetink en Joris Groenendijk. Alle drie zijn ze lid van de NGK Ede (Proosdij).

Ale Sierksma (links) met Erwin Klein Leetink en Joris Groenendijk (rechts) in de GelreDome.

Ale Sierksma (links) met Erwin Klein Leetink en Joris Groenendijk (rechts) in de GelreDome.

De twee jongeren hadden goede herinneringen aan de triade uit hun tijd bij de Navigators en vroegen Ale Sierksma met hen mee te doen, als gemeentelid met flink meer levens- en geloofservaring. Een dikke twee jaar voerden ze elke twee of drie weken gesprekken over geloof en leven, God en de Bijbel, vaak aan de hand van een boek, onder meer van Henri Nouwen, Anselm Grün en Henk Stoorvogel.

Ale Sierksma kijkt dankbaar terug op die avonden van gesprek en gebed: ‘Je leert elkaar intensief kennen en komt zo dicht bij elkaar. Je deelt een stuk van je leven en je deelt je geloof. Ik heb meer besef gekregen van wat er leeft onder jongeren: veel meer dan mijn generatie gaan ze vanuit ervaringen waar ze in de praktijk van het leven tegenaan lopen naar God en de Bijbel. Met vragen als: wanneer het in de relatie met mijn ouders ergens hard heeft gebotst en dat werkt nu nog door, hoe ga ik daar dan als christen mee om? Hun manier van omgaan met God heeft mijn geloof verdiept en verrijkt.’

Ook Erwin Klein Leetink kijkt terug op een periode van ‘bijzondere vriendschap en verrijking van mijn geloof, waarin we dichter bij elkaar en bij God zijn gekomen’. Volgens hem deel je in zo’n intieme setting gemakkelijker dingen dan in een grotere groep. ‘Als je zaken op het gebied van seks, geld, werkdruk en zo verborgen houdt, kan God er moeilijk mee aan de slag. Als je open bent over die donkere plekken, kan dat pijnlijk en confronterend zijn, maar dan kan het niet anders dan dat Gods Geest grote schoonmaak gaat houden.’

Voorwaarde is volgens Sierksma wel dat je openstaat voor hoe mensen van een andere generatie leven en geloven én dat het gesprek wederzijds is. ‘Niet dat je als oudere alleen maar geeft en niet ontvangt. Dat hebben we bij de start goed afgesproken.’ Volgens Klein Leetink gingen de drie mannen ondanks het leeftijdsverschil op voet van gelijkwaardigheid met elkaar om. ‘Ook dankzij Ale Sierksma. Het is best lastig om je lerend op te stellen als je al een heel leven achter de rug hebt. Maar wie hier aan begint, moet weten: dit werkt alleen als je bereid bent je eigen ego aan de kant te zetten.’

Op een mannenweekend van hun gemeente eind 2017 vertelden de drie zo enthousiast over hun triade-ervaring dat daarna in de Proosdijgemeente enkele nieuwe triades met deelnemers uit verschillende generaties zijn gestart. Kortgeleden heeft het drietal hun triade afgesloten met een maaltijd en een voetbalwedstrijd in de GelreDome.

Leestip
Greg Ogden, Discipelschap met impact, Hoenderlo (Navigator Boeken), 2014. Dit boek bespreekt de achterliggende gedachtes van de triade.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Reacties zijn gesloten.