Column: Grapperhaus

Joost Smit | 3 maart 2018
  • Column

Gereformeerde genen verloochenen zich niet. Zij slaan onverbiddelijk aan bij een gesprek over ‘de’ kerk. Zelfs kerkloze christenen tonen vaak een onweerstaanbare betrokkenheid bij dit thema. Ik geniet van mijn DNA, als drager en gebruiker van dit erfgoed. Ondanks scheve schaatsen en eenkennigheid proef ik in mijn roots een verlangen naar concretisering van het christen zijn in de verbinding met anderen. Geloven doe je niet alleen en daarom geloof ik in de gemeenschap der heiligen.

Na de kerkelijke cake voor daklozen, pitchte ik over gastvrijheid als kenmerk van de kerk

Maar hoe verbindt de kerk zich met haar omgeving? En hoe is de relatie met het lokale bestuur? Die vraag stelde Ferdinand Grapperhaus aan ons, voorgangers op Vinex Vathorst. Gert-Jan Segers had de minister daar uitgenodigd voor een kerkdienst. Na afloop volgde een gesprek met vier voorgangers en een aantal gemeenteraadsleden, dat vrolijk uitwaaierde. Na de kerkelijke cake voor daklozen, pitchte ik over gastvrijheid als kenmerk van de kerk. Want wat is er nu mooier dan vijftig wijkgenoten die in Hart van Vathorst aanschuiven voor een maaltijd? Ook roemde ik de samenwerking met het sociale wijkteam. Waar vroeger strikte neutraliteit heerste, wordt nu vrolijk samengewerkt en doorverwezen naar kerkelijke netwerken in de wijk.

Maar toen kwam de wedervraag van de minister. Kan de kerk nog een extra mijl afleggen? Door in dialoog met de islam ervoor te zorgen dat gematigde krachten daar uit de kast komen? Door de overheid op die manier te helpen radicalisme tegen te gaan?

Ik viel even stil om naar mijn gevoel te luisteren. Het besef drong langzaam door. Wil ik wel voor deze kar gespannen worden? Mijn onverwoestbare genen hadden de kerk zojuist concreet gemaakt met goed gedrag. Dienstbaar aan bestuurders, haast salonfähig. Maar waar blijft de eigen roeping? Het geheim, los van relevantie, dat niet bij het bestuur op schoot kruipt? De kerk heeft een unieke plek en verantwoordelijkheid. Fijn als daden spreken. Maar vergeet vooral niet over Jezus te vertellen.

Over de auteur
Joost Smit

Joost Smit is predikant van de GKv Amersfoort-Vathorst.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reacties zijn gesloten.

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief