Redactioneel: Grootgrutters

0

Klein is fijn. Boodschappen doe ik daarom bij voorkeur in een kleinere supermarkt. Grootgrutters kunnen zonder mij. En campings met veel hectares hoeven voor ons niet. Daar verdwaal je maar. Klein is fijn. Jammer is dat je het daarmee niet redt in de ICT-wereld, met grote jongens als Apple of Google. Wat daar klein bleef, is weg of speelt een verwaarloosbare rol.

Waarom een column over grootgrutters en ICT-supers? Komt ie. Jarenlang had ik een auto met een ingebouwd navigatiesysteem. Handig, hoewel ik soms kaarten moest updaten. Sinds kort rijd ik in een auto zonder ingebouwde navigatie. Prima auto. Wel moest ik qua navigatie kiezen: los apparaatje, directe verbinding met Apple of een indirecte met een andere grootmacht.

Lastig. Jaren geleden namelijk nam ik mij voor niets met Apple te doen. Sorry voor de Appleliefhebbers onder de OnderWeg-lezers, maar Apple is mij te dominant; ik proef trekjes van het beest waar Openbaring over spreekt. Dus koos ik voor de indirecte verbinding. Die doet af en toe niet wat wij willen. Soms ben ik bijna de weg kwijt.

Soms ben ik bijna de weg kwijt

De Bijbel spreekt vaak over de weg. Een heel fraaie uitdrukking in dit verband is de typering van Handelingen over mensen die geloven. Zij zijn ‘aanhangers van de Weg’. Mijn Engelstalige Bijbel verklaart met korte klappen: ‘De Weg gaat terug op de uitspraak van Jezus waarin Hij zich “de weg” noemt, de weg naar God.’ Korte klappen zijn vaak raak. Geloven, schuilen bij de Heer, brengt ons bij God. Niks minder, niks meer. Daarom heet dit magazine OnderWeg. We zijn op reis, er doen zich soms trieste dingen voor, we aarzelen best vaak over de routebeschrijving, maar we kennen de Weg.

Je zult maar de weg niet kunnen vinden. Mensen die daar triest genoeg mee geconfronteerd worden, weten dat zoiets zwaar is: je ziet dat je niet goed zit, je kunt er weinig tegen doen.

Je zult de Weg maar niet kennen. Natuurlijk zijn er vele wegen om te bewandelen. En hedendaagse grootgrutters willen jou wel helpen om die te vinden. Maar waar kom je terecht?

Wie binnenkort op vakantie gaat: ik wens je een fijne vakantie en een directe verbinding, qua route en met de Weg.

Delen.

Over de auteur

Leendert de Jong (GKv) werkt in de media en is hoofdredacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter