Eten als thema voor de gemeente

0

Het nieuwe kerkelijke seizoen komt eraan en dat gaat gepaard met de aankondigingen van startzaterdagen, -zondagen en -weekenden en van gemeentethema’s en -projecten. Daarin valt op dat (samen) eten meer en meer aandacht krijgt. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een running dinner, maar ook door een foodtruckfestival.

‘Samen eten is in de meeste culturen een feest. Een tijd om te vieren dat je samen bent.’ (beeld Rawpixel/iStock)

‘Samen eten is in de meeste culturen een feest. Een tijd om te vieren dat je samen bent.’ (beeld Rawpixel/iStock)

De Proosdijkerk (NGK) in Ede organiseert een foodtruckfestival. ‘Op zaterdag 8 september gaan we in teams met elkaar aan de slag om de verschillende kramen en foodtrucks en de bijbehorende gerechten voor te bereiden. Van handgemaakte biologische friet tot exquise salades en van pizza’s uit de houtoven tot de lekkerste drankjes. Ook aan de kinderen wordt gedacht met de drie p’s: patat, pannenkoeken en pizza.’

Andere kerken gaan nog een stap verder met het thema samen eten. In de GKv Ommen bijvoorbeeld wordt in september de hele maand gepreekt over eten. Ds. Harrie de Hullu: ‘Eén van de eerste dingen die je in je leven doet, is eten. En dat gaat bijna je hele leven door. Iedere dag. Dat eten heeft alles met God en met je geloof te maken. Misschien was ook dat wel één van de eerste dingen in je leven die je geleerd hebt: God danken voor het eten en bidden om zijn zegen. Dat God ook met andere dingen dan eten en gaan slapen te maken heeft, wordt pas later in je leven duidelijk.’

De maand begint dan ook gewoon met een preek over Genesis 1:29: wat reikt God de mens te eten aan? Eten heeft volgens de GKv Ommen tal van aspecten, zoals duurzaamheid, gezondheid, afhankelijkheid, delen, samen eten. Bij het project, dat de titel ‘(H)eerlijk eten’ heeft gekregen, wordt de gemeente ondersteund met een gemeenteschets, waarin het gaat over eten in de Bijbel en in het christelijke leven, met materiaal om zelf te lezen en over na te denken Aan de praktijk is ook gedacht: regelmatig is er na de kerkdienst wat te eten of te drinken en ook de kringen krijgen tips mee om dit thema op te pakken.

In de GKv Leidsche Rijn is het gemeentethema ook eten. Maar daar ligt het accent meer op de verbinding met elkaar. Ds. Paul van der Velde: ‘Samen eten is als thema gekozen omdat je elkaar tijdens het eten op een natuurlijke manier beter kunt leren kennen. Zelfs als de kinderen schreeuwend om je heen rondrennen… In ieder geval kom je veel te weten over hoe het er echt aan toe gaat in iemands leven. En niet alleen dat. Samen eten is in de meeste culturen een feest! Een tijd om te vieren dat je samen bent.’ Ook deze gemeente maakt gebruik van een gemeenteschets, geschreven door Theodoor Meedendorp: ‘Aan tafel!’ Het is een cursus die de beginselen van het christelijk geloof op een creatieve manier ter sprake brengt en waarmee je de anderen aan tafel ‘op een speelse manier’ beter kunt leren kennen.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter