Stimulans: Kinderen, studenten, dorpen

0

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer de Samenleesbijbel Junior, studentenpastoraat en dorpskerken.

Met kinderen de Bijbel lezen

041718 Stimulans foto 1aNa het succes van de Samenleesbijbel voor kinderen van 8-12 jaar verscheen afgelopen maand bij het NBG de Samenleesbijbel Junior voor kinderen van 4-7 jaar. Met de Samenleesbijbel Junior kunnen (groot)ouders en (klein)kinderen in dertig stappen een ontdekkingsreis door de Bijbel maken. Daarbij komen zij langs bekende Bijbelverhalen als de schepping en de ark van Noach. Ook minder bekende verhalen komen echter aan bod, zoals een psalm en een verhaal uit Jesaja. Bij elke stap is er een Bijbelverhaal om samen te lezen en worden er bouwstenen aangeboden om met het Bijbelverhaal aan de slag te gaan. Denk hierbij aan gespreksvragen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen van 4-7 jaar, een weetje of liedje en een idee voor een activiteit om samen te doen.

Speciaal voor ouders die met hun kinderen creatief met de Bijbel aan de slag willen, verschijnt in september bij Royal Jongbloed de Crea Kinderbijbel. Deze kinderbijbel biedt kleurplaten, stip-tot-stiptekeningen, zoekplaten en leuke tekenopdrachten bij Bijbelverhalen, bedoeld om kinderen spelenderwijs vertrouwd te maken met de Bijbelverhalen.


Studentenpastoraat

041718 Stimulans foto 2‘Studenten zijn een moeilijke doelgroep, die andere aandacht nodig hebben dan andere gemeenteleden. Ook omdat zij snel doorstromen: naar een studie elders of naar een baan. In het weekend zijn ze vaak niet in de stad en als ze er zijn, komen ze nauwelijks in de kerk.’ Deze woorden van een voormalige preses van een studentenvereniging zullen mogelijk herkenning oproepen. En vragen. Want hoe kun je als kerk pastoraal omzien naar studenten?

Aan het pastoraat aan studenten wordt nog niet veel aandacht besteed. Des te opvallender is de publicatie van het boek Vooruitgeschoven post van ds. Ton Huttenga. Het boek biedt een evaluatie van vijftien jaar studentenpastoraat in Groningen voor de GKv. Huttenga vertelt zelf over het ontstaan, het belang en de invulling van het studentenpastoraat. Daarnaast delen (oud-)studenten hun ervaringen en geven theologen en studentenwerkers hun visie op deze specifieke vorm van pastoraat.


Dagboek voor donkere dagen

041718 Stimulans foto 3Wat als je ten onder lijkt te gaan aan gevoelens van hopeloosheid, zinloosheid en intens verdriet? Waar is God als alles donker is? Elise Brouwer kreeg gedurende haar leven te kampen met angsten, piekeren en uiteindelijk een zware depressie. In haar boek Woestijnregen (uitgegeven bij Boekencentrum) neemt zij lezers mee op haar weg door depressie en angst aan de hand van zeven thema’s.

Brouwer vertelt openhartig en eerlijk, zonder gemakkelijke antwoorden, over haar ervaringen met depressie en het leven met God. Het boek is nadrukkelijk niet bedoeld als zelfhulpboek, maar bevat een beschrijving van een persoonlijke zoektocht die uitdaagt om na te denken over je eigen zoektocht. Doordat het boek uit zeventig korte stukjes bestaat, is het mogelijk om elke dag een stukje te lezen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om het boek erbij te pakken als je daar behoefte aan hebt.


Nieuw perspectief voor dorpskerken

041718 Stimulans foto 4De kerkbanken worden leger, een fulltime predikant is niet te betalen en de vacatures in de kerkenraad zijn talrijk. Voor een dorpskerk lijkt kerk-zijn soms vooral een kwestie van overleven. Het gevaar bestaat dat alleen daar nog oog voor is: overleven. Maar soms is het nodig om eens vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken en de blik te verbreden. Wat is het belang van een dorpskerk? Hoe dragen dorpskerken bij aan de leefbaarheid van het platteland?

Deze en andere vragen stonden centraal in het promotieonderzoek van Jacobine Gelderloos. Het onderzoek verschijnt in boekvorm onder de titel Sporen van God in het dorp (uitgegeven bij Boekencentrum). Doel van het boek is om een perspectief te bieden waarin de overlevingsvragen naar de achtergrond verdwijnen en de unieke betekenis van dorpskerken – als plek waar reflectie, ritueel, zorg en gemeenschap samenkomen – weer in beeld komt.

Delen.

Over de auteur

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Laat een reactie achter