Column: Gereferendum

Eline de Boo | 29 september 2018
  • Column

‘Ik sleep mezelf niet meer naar die vergadering’, zegt zoonlief. ‘Ze vragen je in de jeugddienstcommissie en het enige wat je mag doen is de liturgie uittypen. O ja, en uitdelen. Alles zit dichtgetimmerd: die Schriftlezing, zoveel psalmen, een gezang en een vrij lied – als het maar niet zo’n oppervlakkig opwekkingslied is, krijg je dan nog mee. Noem dat maar vrij. De politiek heeft het referendum dan wel opgegeven, maar de kerk heeft een gereferendum nodig. Hervorming van de kerkpolitiek, waardoor jongeren ook gehoord worden. Zonder onze generatie geen toekomst!’

Ik baal van zijn gemopper over de kerk, maar geniet van zijn passie. En ik ben het roerend met hem eens. In de afgelopen jaren riep de gemeente professionele hulp in van een jongerenorganisatie om het jeugdwerk in kaart te brengen. Eindelijk was er hoop en meer dan ach-en-weegeklaag over de kerkverlating van tieners en jongeren.

Als ze afhaken, organiseren we een
gemeenteavond voor verdrietige ouders

Na langdurige gesprekken met ouders en jeugdleiders kwam daar de aanbeveling: een klankbordgroep jeugdwerk. Een extra schijf in de organisatie zou de oplossing brengen. Ondertussen worden de jongeren zelf nog steeds niet gehoord. En als ze om aandacht schreeuwen, moeten ze rekening houden met ‘hoe we het al jaren doen’. Als ze afhaken, organiseren we een gemeenteavond voor verdrietige ouders en spreken we met elkaar over ‘als kinderen andere wegen gaan’.

Er zijn tieners en studenten die tegen de stroom in wel vasthouden aan geloof en kerk. Ondanks het eenrichtingsverkeer op catechisatie, de zoveelste quiz op de jeugdvereniging en de preken die over hun hoofd vliegen, blijven ze in de kerk. En wat zegt de kerkenraad als er een paar naar een Bijbelschool gaan? ‘Mooi, na de zegen mag je nog de groeten doen.’ Tenminste, als de klankbordgroep daarover een positief advies uitbrengt. Daar houdt de zegen op en laten we het enige wat we hebben los, in plaats van dat we in hen investeren.

Ik ben voor een gereferendum waarin we als hele gemeente luisteren naar welke steun jongeren echt verlangen in de kerk.

Over de auteur
Eline de Boo

Eline de Boo is schrijfster met een missionaire roeping.

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

‘Met jezelf bezig zijn doe je ook voor een ander’

Arie Kok
  • Ontmoeting
  • Thema-artikelen
Schoonheid in de ogen van God

Schoonheid in de ogen van God

Alain Verheij
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief