AVG en het jaarboekje

Praktijkcentrum | 24 november 2018
  • Praktijklokaal

Sinds in mei 2018 de nieuwe privacywetgeving van kracht is geworden, worstelen kerken met de gevolgen daarvan voor de persoonlijke gegevens die ze bijhouden. Kan de jaarlijkse ledenlijst nog wel verschijnen? Ja, dat kan, maar alleen als de kerkleden daarvoor toestemming geven.

042104 Praktijklokaal foto 3De GKv Haren vindt dat te omslachtig en publiceert alleen nog een kort overzicht van vier pagina’s met relevante algemene gegevens over de gemeente. De contactgegevens van de leden zijn er te raadplegen via de (gratis) app van Scipio, een uitbreiding van het gelijknamige ledenadministratieprogramma dat veel kerken gebruiken. De app is ook voor andere doelen te gebruiken, bijvoorbeeld voor de collecte en voor nieuwsberichten. Kerkleden moeten wel zelf de app op hun telefoon installeren.

Ook de NGK Enschede houdt de (in hun geval heel uitgebreide) kerkgids algemeen, zonder ledenlijst.

Andere kerken vragen de gemeenteleden wel via een formulier toestemming om de gegevens te publiceren. De GKv Schildwolde deed het jaarboekje in een gesloten envelop. Waarom? ‘De reden voor deze verpakking is dat we als kerk sinds de nieuwe privacywet niet zomaar een boekje met persoonsgegevens “open en bloot” mogen neerleggen. En omdat een gesloten envelop in uw postvak valt onder het briefgeheim, mag (en kan) een toevallige bezoeker hier niet zomaar in kijken.’

Webtip
Zie www.hagru.nl/software-kerken/scipio-app.
In het nieuwste nummer van Dienst (jaargang 2018 nr. 3) gaat ds. Kornelis Harmannij in op de verhouding tussen de AVG en de kerkorde.

Over de auteur
Praktijkcentrum

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Verschillende gaven, één Geest

Verschillende gaven, één Geest

Bram Beute
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

‘Laten we minder in ons hoofd zitten’

Arie Kok
  • Interview
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief