Stimulans: Onvervulde kinderwens en Elia

Debbie den Boer | 24 november 2018
  • Stimulans

De rubriek Stimulans haalt uit het enorme aanbod aan toerustingsmateriaal op geloofsgebied elke keer een aantal krenten uit de pap. Deze keer aandacht voor onder meer een onvervulde kinderwens, pastoraat en Elia.

Onvervulde kinderwens

042118 Stimulans foto 1Een kind, wat kun je daar naar verlangen. En wat kan het je gedachten beheersen als die wens (nog) onvervuld is. Dat ervoer ook schrijfster Rolienke van der Velde. Jarenlang hoopten zij en haar man het mee te mogen maken. In de jaren van wachten leerde ze schrijven over haar verdriet. Het idee ontstond om een informatie- en verwerkingsboek te maken voor mensen die net als zij een (nog) onvervulde kinderwens hebben. Afgelopen maand verscheen dit boek bij uitgeverij Sestra, met de titel Dan neem je toch een hond?

Het boek wil mensen helpen om te gaan met alle emoties en gedachten die in deze situatie door je heen kunnen gaan. Het biedt informatie over allerlei zaken tijdens het proces, zoals de reacties van de omgeving, de relatie met God, en het behandeltraject. Daarnaast bevat het boek verwerkings- en bezinningsvragen en Bijbelstudies met apart ruimte om emoties van je af te schrijven.


Adviezen voor pastorale begeleiding

042118 Stimulans foto 2aVan de hand van ds. H.G. de Graaff verscheen afgelopen maand het boek Gij die zo nabij zijt. Handreiking voor ouderenpastoraat (in de Artios-reeks van uitgeverij Groen). Het boek geeft waardevolle adviezen voor de pastorale begeleiding van ouderen in diverse omstandigheden, zoals met dankbaarheid kunnen terugzien, verlieservaringen moeten verwerken, en gebukt gaan onder levensmoeheid. Daarnaast wijdt het boek een hoofdstuk aan pastoraat aan dementerenden. Centraal staat de vraag hoe je in pastorale contacten de alledaagse ervaringen op een ongedwongen manier met de werkelijkheid van God kunt verbinden.

Voor de pastorale begeleiding van mensen met een beperking verscheen Onder de aandacht, onder redactie van ds. P. Vernooij (uitgeverij De Banier). De auteurs zijn van mening dat bezinning belangrijk is, omdat er op dit gebied veel verlegenheid bestaat. Vaak is er terughoudendheid om mensen met een beperking te bezoeken, omdat men niet weet wat men kan verwachten of hoe deze mensen zullen reageren. Is er wel contact, dan worden er soms fouten gemaakt die niet altijd te herstellen zijn. Het boek gaat in op de opdracht van de kerkelijke gemeente en op het omgaan met mensen met diverse beperkingen.


In de kracht van Elia

042118 Stimulans foto 3Elia is één van de grootste profeten die Israël ooit heeft gehad. Hij is echter niet maar een figuur uit een ver verleden, ook voor ons is zijn optreden relevant, stelt drs. Gerrit Hagens in het boekje Bewogen mensen (Cahier 117 van Stichting Woord & Wereld).

Het boek bevat een exegetische studie van 1 Koningen 17-19 en stelt de vraag centraal wat Elia ons vandaag te zeggen heeft. In hoeverre is Elia voor ons ‘voorbeeldig’, moet zijn bewogenheid onze bewogenheid zijn? En hoe zit het met het gegeven dat Elia – zeker in eerste instantie – optrad als oordeelsprofeet? Is zo’n optreden vandaag nog wel relevant, wordt dat nog gevraagd? Het boek wil ons leren om samen – in de geest en de kracht van Elia – ook vandaag een spiegel te zijn van de liefde van God.


De rode draad

042118 Stimulans foto 4bArk Media komt met een tweedelige boekenserie voor kinderen over het leven met God. In het eerste deel, De rode draad van Gods liefde, vertellen de schrijvers Ingrid Plantinga en Willemijn de Weerd hoe Gods liefdevolle reddingsplan als een rode draad door de Bijbel loopt en ook nu nog verder mag gaan in ons eigen leven.

Het tweede deel, De rode draad door de christelijke feesten, bereidt je als gezin samen voor op de christelijke feesten. Voor elke week is er materiaal voor vijf korte themastukjes en een uitgebreid gezinsmoment van ongeveer een uur. Je duikt dan samen in het thema van de week en gaat ermee aan de slag aan de hand van een doe-opdracht, een creatieve verwerking of een spel. Na elk feest gaat het gezinsdagboek nog een week door, zodat er alle ruimte is om de betekenis van het feest te verwerken.

Over de auteur
Debbie den Boer

Debbie den Boer is redacteur van OnderWeg.

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Het mysterie van Jezus’ wonderen

Rolf Robbe
  • Beschouwing
  • Thema-artikelen
Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Voor wie meer wil ontdekken over: Wonderen

Peter Hommes
  • Reisbagage
  • Thema-artikelen

Reageer op dit bericht

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief