Column: Herenigd en vernieuwd

0

In 1992 gingen kerkleden van GKv en NGK samen bidden voor kerkelijke eenheid. In dat jaar startte het Gereformeerd Appel met landelijke gebedssamenkomsten. Daar werd gericht gebeden voor eenheid tussen beide kerken. Soms zat er maar een klein groepje, daar in Amersfoort. Maar deze en vele andere gebeden zijn verhoord. Precies 25 jaar later, in 2017, kwam het tot verzoening.

Ik beleef het herstel van de breuk vooral als iets geestelijks. Als de breuk gepaard ging met zondig handelen, dan zien we bij deze verzoening uit naar nieuwe zegen. De Geest schrijft wegen in de tijd, zeggen we zo mooi. Wat gaan we daarvan beleven?

Wat voor kerk zal de herenigde kerk zijn? Over die vraag mag iedereen zich uitspreken de komende tijd. Een regiegroep die de hereniging voorbereidt, gaat het land in met een visiedocument. ‘Verlangen naar een nieuwe kerk’ heet dat document. Het ademt de sfeer van een frisse start. De hereniging als nieuwe kans voor de kerk. Ik hoop dat veel mensen inderdaad meedenken en meepraten.

Ons gesprek moet ook gaan
over nieuwe toewijding

Mijn duit in het zakje: bij het lezen viel het me op dat er nog weinig wordt gezegd over wat dat nieuwe inhoudt. Het gaat vooral over de contouren van de nieuwe kerk. Als de eenheid een geestelijk gebeuren is, gaat het ook over vernieuwing van binnenuit. Ik bedoel: onze ontmoeting met God, viering, toerusting, gemeenschap, leven uit genade, liefde en shalom, onze inzet voor de schepping, een andere levensstijl.

Ik verlang ook naar een nieuwe kerk. Nog meer verlang ik ernaar dat Gods koninkrijk komt en dat de kerk de oefenplaats is van dat koninkrijk. We mogen bouwen op Gods goedheid en trouw en ons daarin gezegend weten. Ons gesprek moet daarom ook gaan over nieuwe toewijding, een nieuw vertrouwen in wat God doet, de praktijk van het nieuwe leven in Christus. Ik hoop en bid dat dit alles zichtbaar wordt in de nieuwe kerk waaraan nu gebouwd wordt.

Deze column verschijnt op 16 februari in magazine OnderWeg. OnderWeg richt zich op christenen die God en kerk liefhebben en midden in het leven staan. Probeer OnderWeg drie maanden (zes nummers) gratis!

Delen.

Over de auteur

Roel Kuiper is rector van de Theologische Universiteit in Kampen.

Laat een reactie achter