Kampen-Zuid werkt aan duurzaamheid

0

De Bazuinkerk (GKv) in Kampen kent een GroeneKerkgroep. De kerk zelf is bezig met het thema duurzaamheid en zette daarin al heel wat stappen. De GroeneKerkgroep was benieuwd of dit onderwerp ook bij de mensen thuis leeft. Daarom heeft de groep een enquête uitgezet, waarop 119 reacties binnenkwamen.

Gemiddeld gaven de kerkleden zichzelf een zes voor duurzaamheid. Dit lijkt geen hoog cijfer, maar het kan wel verklaard worden: ‘Er wordt zo veel geroepen over duurzaamheid dat het best lastig is om door al die verduurzaming, energiebesparende maatregelen, milieuvriendelijke acties en “klimaatneutrale” bossen voor jezelf de bomen te zien.’ Het onderzoekje maakt duidelijk dat driekwart van de inzenders anders wil omgaan met duurzaamheid. De GroeneKerkgroep wil hen daarbij helpen, in ieder geval als het gaat om bewustwording.

Uit het onderzoek blijkt dat er bij mensen thuis al veel gebeurt. Men is al bezig met het scheiden van afval, het kopen van fairtrade of biologische producten, met zonnepanelen, door vegetarisch of minder vlees te eten, door het gebruik van plastic zakjes te vermijden, door tweedehands spullen te kopen of korter te douchen.

De mensen die reageerden, geven de groep ook suggesties mee, bijvoorbeeld om in de kerk stenen bekers te gebruiken in plaats van plastic wegwerpbekers. De groep is blij met de suggesties, maar wijst er bij dit voorbeeld wel op dat het niet zo zwart-wit is als het lijkt: om plastic bekertjes te maken is op dit moment minder energie nodig en wordt het milieu minder belast dan wanneer stenen bekers gebruikt worden. Dat komt vooral door het eenmalige gebruik en door het energieverbruik dat nodig voor de opwarming van afwaswater bij stenen bekers.

Delen.

Over de auteur

Het Praktijkcentrum (GKv) ondersteunt en begeleidt kerken bij het gemeente-zijn in een geseculariseerde cultuur. Zie www.praktijkcentrum.org.

Laat een reactie achter